Οι Γάλλοι καλούνται να προσέλθουν εκ νέου σήμερα στις κάλπες, αυτήν τη φορά για να εκλέξουν σε δύο γύρους τους 577 βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι αν ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο πρόεδρος Μακρόν θα διαθέτει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως το 2027 – όταν θα αποχωρήσει από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων – ή αν θα υποχρεωθεί να «συγκατοικήσει» στην άσκηση της εξουσίας, δηλαδή να ορίσει πρωθυπουργό πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να είναι άλλος από τον επικεφαλής της συμμαχίας των κομμάτων της γαλλικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν.

Οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες εμφάνιζαν άλλοτε τη μια παράταξη να προηγείται και άλλοτε την άλλη, με ποσοστά που κινούνται περί το 27%, αλλά σε γενικές γραμμές προβλέπουν ότι στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 19ης Ιουνίου η παράταξη Μακρόν, έστω και μετά πολλών βασάνων, θα καταφέρει στο τέλος να έχει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.

Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην έχει καμμία από τις δύο προαναφερθείσες παρατάξεις την πλειοψηφία των βουλευτών, με αποτέλεσμα να είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα το πόσους βουλευτές θα εκλέξει και το τι θα πράξει μετεκλογικά η κεντροδεξιά, νεογκωλική παράταξη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι παρά τη συντριβή τους στις προεδρικές εκλογές, όπου δεν έπιασαν το 5%, στις σημερινές βουλευτικές εκλογές εμφανίζονται να υπερδιπλασιάζουν το ποσοστό τους και στον δεύτερο γύρο να κερδίζουν περί τις 60 έδρες. Η μάλλον δημοφιλέστερη πολιτική προσωπικότητα σε αυτόν τον χώρο, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στον Μακρόν.

Ως προς τον χώρο της ακροδεξιάς, στόχος της Μαρίν Λεπέν δεν φαίνεται να είναι άλλος από τη συγκρότηση, για πρώτη φορά, αναγνωρισμένης από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή να εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές, με τις δημοσκοπήσεις να την εμφανίζουν να κινείται περί το 20%.

Στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο ένας στους δυο Γάλλους που εκτιμάται ότι θα πάει να ψηφίσει (η αποχή προβλέπεται πάνω από το 50%) θα κληθεί να επιλέξει ποιου κόμματος τον υποψήφιο ψηφίζει. Αν ένας υποψήφιος υπερβεί στον σημερινό πρώτο γύρο το 50% των ψήφων εκλέγεται βουλευτής. Αν όχι, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν οι δυο πρώτοι σε ψήφους, αλλά και όσοι καταφέρουν να υπερβούν το 12,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Στον δεύτερο γύρο, βουλευτής εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους. Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα κονταροχτυπηθούν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν και ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μελανσόν, αφού με την αποχή να εκτιμάται στο 50% είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξουν πολλές εκλογικές περιφέρειες όπου θα περάσει και τρίτος υποψήφιος στον δεύτερο γύρο. Σημαίνει επίσης ότι, με βάση τις προβλέψεις, για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας δεν θα υπάρχει στο δεύτερο γύρο σημαντικός αριθμός υποψηφίων που να αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί.

Οι κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 21.00 ώρα Ελλάδας, όποτε θα δημοσιοποιηθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα