Μια δικομματική ομάδα αμερικανών γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού Ρεπουμπλικανών ικανού να ξεπεράσει τον σκόπελο της πλειοψηφίας στο νομοθετικό σώμα, ανακοίνωσε την Κυριακή μια συμφωνία πάνω σε ένα πλαίσιο πιθανής νομοθεσίας για την ασφάλεια των όπλων.

Τα μέτρα αυτά, που απαιτούν ειδική πλειοψηφία για να εγκριθούν στη Γερουσία, περιλαμβάνουν μια προτροπή προς τις Πολιτείες να αποσύρουν τα όπλα από πρόσωπα που κρίνονται επικίνδυνα, καθώς και άλλα που αφορούν την ψυχική υγεία και την ασφάλεια στα σχολεία, ωστόσο εξαιρούν επί του παρόντος τα βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι Δημοκρατικοί και ο Τζο Μπάιντεν.

Ικανοποίηση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εντούτοις χαιρέτισε αμέσως την «πρόοδο» που δεν αρκετή αλλά είναι «σημαντική», εκτιμώντας ότι το κείμενο μπορεί να είναι «το πιο σημαντικό για τον έλεγχο των όπλων που θα ψηφίσει στο Κογκρέσο εδώ και δεκαετίες».

Η δικομματική ομάδα των Αμερικανών γερουσιαστών συμφώνησε σε ένα πλαίσιο για πιθανή νομοθεσία για την ασφαλέστερη χρήση των όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων ελέγχων του ιστορικού για τους αγοραστές πυροβόλων όπλων ηλικίας κάτω των 21 ετών.

Το σχέδιο που «σώζει ζωές»

«Το σχέδιό μας σώζει ζωές ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα συνταγματικά δικαιώματα των νομοταγών Αμερικανών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα, με επικεφαλής τον Δημοκρατικό Κρις Μέρφι και τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Κόρνιν. «Ανυπομονούμε να κερδίσουμε ευρεία, δικομματική υποστήριξη και η λογική μας πρόταση να θεσπιστεί νόμος».

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μια ημέρα μετά τις διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και σε εκατοντάδες άλλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες δεκάδων χιλιάδων πολιτών που ζητούσαν από τους νομοθέτες να εγκρίνουν νομοθεσία για τον περιορισμό της βίας από τη χρήση όπλων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι

Δέκα Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν αυτή την αρχική συμφωνία, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι το νομοσχέδιο μπορεί να προχωρήσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από πυροβόλα όπλα μεταξύ των πλούσιων χωρών του κόσμου. Αλλά είναι μια χώρα όπου πολλοί αγαπούν τα δικαιώματα των όπλων και η δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματός της προστατεύει το δικαίωμα «να κρατάς και να φέρεις όπλα».

Ο Μπάιντεν ζήτησε την απαγόρευση της πώλησης όπλων επίθεσης και γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας ή, αν αυτό δεν ήταν δυνατό, να αυξηθεί η ελάχιστη ηλικία για την αγορά αυτών των όπλων στα 21 από 18. Ο Μπάιντεν άσκησε επίσης πίεση για την κατάργηση της ευθύνης ασπίδα που προστατεύει τους κατασκευαστές όπλων από μηνύσεις για βία που διαπράττεται από άτομα που κουβαλούν τα όπλα τους.

Η National Rifle Association, μια ομάδα με επιρροή για τα δικαιώματα των όπλων που ευθυγραμμίζεται στενά με τους Ρεπουμπλικάνους, χαρακτήρισε τις προτάσεις του Μπάιντεν παραβίαση των δικαιωμάτων των νομοταγών κατόχων όπλων.

Η Γερουσία είναι διχασμένη, με 50 Δημοκρατικούς και 50 Ρεπουμπλικάνους, και η νομοθεσία πρέπει να έχει 60 ψήφους για να ξεπεραστεί ένας ελιγμός που είναι γνωστός ως φιλιμπάστερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βρετανία: Η πλουσιότερη οικογένεια της χώρας καταδικάστικε για εκμετάλλευση προσωπικού
Επικαιρότητα |

Η πλουσιότερη οικογένεια της χώρας καταδικάστικε για εκμετάλλευση προσωπικού

Αν και η οικογένεια των ζάμπλουτων κατέληξε σε εμπιστευτικό εξώδικο με τους τρεις υπαλλήλους η εισαγγελία στην Ελβετία συνέχισε την υπόθεση λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών.