Στα θέματα της πειραματικής εφαρμογής σε αρκετές χώρες, τετραήμερης εργασίας, και στο μέτρο του «πρώτου ενσήμου» αναφέρθηκε ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα της εβδομαδιαίας απασχόλησης, με το να δουλεύει κάποιος στο 80% του εβδομαδιαίου χρόνου, χωρίς να χάνει την ασφαλιστική του κάλυψη και το μισθό για την πέμπτη ημέρα.

Το πείραμα αυτό έχει ξεκινήσει από το 2016 στην Ισλανδία, πέρασε πριν ενάμιση χρόνο στην Ιρλανδία, πέρασε στην Ισπανία σαν μοντέλο, πάντα σε πειραματικό στάδιο και πλέον και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου περίπου 3.300 εργαζόμενοι που δουλεύουν σε κατασκευαστικές εταιρίες, σε εταιρίες νομικών υπηρεσιών, σε μικρά εστιατόρια, ταυτόχρονα καταγράφεται η απόδοσή τους, η βελτίωση στην παραγωγικότητά τους, αλλά και το όφελος της επιχείρησης και θα παρακολουθούνται από ερευνητικά ινστιτούτα της Αμερικής, προκειμένου μετά από ένα εξάμηνο να δούμε αν κάτι τέτοιο ωφελεί και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Στην Ισπανία που εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζεται κάτι τέτοιο, δεν έχουν εμφανιστεί αποτελέσματα γιατί πρόσφατα το ισπανικό κράτος άλλαξε το εργατικό δίκαιο και δεν υιοθέτησε το τετραήμερο, άρα δεν έχει εξαχθεί μετά από ένα χρόνο κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Η τετραήμερη απασχόληση έτσι όπως εφαρμόζεται έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ του προσωπικού και του επαγγελματικού βίου.

Στην Ελλάδα με το νόμο 4804 αλλά και τον παλιότερο νόμο που ίσχυε, η τετραήμερη απασχόληση θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέχρι έξι μήνες, αν κάποιος δούλευε κάθε μέρα δύο ώρες περισσότερο χρόνο και το επόμενο διάστημα δούλευε δύο ώρες για να απουσιάσει σε εβδομαδιαία βάση λιγότερες, οπότε θα μάζευε κάποιες ώρες για να απουσιάσει το ανάλογο χρονικό διάστημα.

Αυτό το μοντέλο που συζητάμε, στην Ελλάδα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, το να έρθει ο εργοδότης και να πει εγώ κρατάω τους εργαζόμενους τέσσερις ημέρες, αλλά τους πληρώνω για πέντε και τους ασφαλίζω για πέντε, δεν προκύπτει νομοθετικά, δεν υπάρχει δυνατότητα, θα πρέπει μόνο να γίνει εκ περιτροπής απασχόληση, που μόνο που το ακούνε οι εργαζόμενοι τρελαίνονται.

Εκ περιτροπής εργασία σημαίνει μείωση των αποδοχών και απώλεια του ασφαλιστικού ενσήμου την πέμπτη ημέρα.

Χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση, άρα αν θα έρθει ως μέτρο με διάταξη, βεβαίως είναι θετικό, αλλά χωρίς μείωση αποδοχών και απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Βάλτωσε το μέτρο του «πρώτου ενσήμου»

Μιλώντας για το «πρώτο ένσημο», ο κ. Καρούζος δήλωσε ότι: «Θυμίζουμε ότι το πρώτο ένσημο είχε συνδυαστεί για φέτος με τις 150.000 θέσεις απασχόλησης, που αν και οι θέσεις εργασίας τράβηξαν πολύ στις επιχειρήσεις, το πρώτο ένσημο βάλτωσε, δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμενε κανείς.

Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση ενώ αρχίζει η τουριστική περίοδος και κάνει την εξής τομή, τριπλασιάζει την προσφορά μισθού και οφέλους στην επιχείρηση. Δηλαδή από 1.200 ευρώ, πάει στα 3.600 για έξι μήνες, όπου 1.800 θα καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη, 1.800 σε έξι δόσεις, 300 το μήνα απευθείας στο λογαριασμό του εργαζόμενου και έτσι αν σήμερα σε μία επιχείρηση προσληφθεί ένας νέος με μηδενική προϋπηρεσία, ηλικίας 18 έως 29 ετών, μπορεί να συμφωνηθεί ο κατώτατος μισθός 614 ευρώ καθαρά, να πάρει τα 300 ευρώ απευθείας από το κράτος, να φτάσει με πρώτο μισθό καθαρά 914 ευρώ το μήνα.

Είναι ένα δύσκολο μέτρο, αλλά θα βοηθήσει τον τουρισμό. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ανθρώπους με μηδενική προϋπηρεσία, γιατί το “πρώτο ένσημο”, αν έχεις ήδη έστω και ένα ένσημο, δεν μπορείς να το απολαύσεις, άρα υπάρχει ακόμα αυτή η δυσκολία.

Αλλά θυμίζω ότι ο υπουργός ο κ. Χατζηδάκης, είχε κάνει μία εξαγγελία για μέτρα με τα οποία θα στηρίξει τον τουρισμό, αυτό είναι ένα από τα μέτρα, περιμένουμε να δούμε και άλλα, γιατί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στο να βρεθεί εργατικό δυναμικό, όχι μόνο εδώ αλλά και στην Αυστραλία, ή στην Ιταλία όπου είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σερβιτόρος όπου ο πρώτος μισθός είναι 1.500 ευρώ καθαρά τουλάχιστον στην τουριστική περίοδο και παρόλα αυτά η προσφορά είναι σχεδόν ανύπαρκτη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax