Με ένα μικρό προβάδισμα, έναντι του Ζαν-Λικ Μελανσόν ξεκινά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την εβδομάδα πριν από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μετά τον πρώτο γύρο της Κυριακής.

Η συμμαχία Ensemble! των κεντρώων κομμάτων κέρδισε το 25,75% των ψήφων την Κυριακή, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το μπλοκ NUPES του Ζαν-Λικ Μελανσόν ήρθε δεύτερο με 25,66%.

Κατηγορίες για μη αξιόπιστο αποτέλεσμα

Πάντως, ο Μανουέλ Μπομπάρντ, ένας από τους βασικούς συμμάχους του Μελανσόν, ο οποίος διεκδικεί μια θέση στη Μασσαλία, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

«Σε συναγερμό για νέα χειραγώγηση από τον Νταρμανίν», ανέφερε ο Μπομπάρντ σε ανάρτησή του στο Twitter νωρίς τη Δευτέρα, αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν.

Ο Μπομπάρντ είπε ότι το NUPES κέρδισε περίπου 200.000 περισσότερες ψήφους που δεν ελήφθησαν υπόψη στα τελικά αποτελέσματα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό του.

Οι προβλέψεις

Παρόλο που η συμμαχία του Μακρόν βρίσκεται σε καλή θέση για να εξασφαλίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών με μεγάλη διαφορά, ινστιτούτα δημοσκοπήσεων ανέφεραν ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου στον τελευταίο γύρο.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της Elabe, το Ensemble πρόκειται να κερδίσει από 260 έως 300 έδρες στο κοινοβούλιο -με την απόλυτη πλειοψηφία να εξασφαλίζεται στις 289- ενώ η αριστερά θα εξασφαλίσει 170-220 έδρες, μια μεγάλη αύξηση από το 2017. Η Ipsos προβλέπει ότι το Ensemble θα κερδίσει 255 έως 295 έδρες.

Με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό να ανεβάζει το κόστος ζωής και να διαβρώνει τους μισθούς, ο Μακρόν δυσκολεύτηκε να αξιοποιήσει την επανεκλογή του τον Απρίλιο, με τον Μελανσόν να τον χαρακτηρίζει ως λάτρη της ελεύθερης αγοράς που έχει μεγαλύτερη πρόθεση να προστατεύσει τους πλούσιους παρά τις οικογένειες, που πλήττονται τόσο πολύ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με τη Γεωργία
Επικαιρότητα |

Ο Πούτιν στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με τη Γεωργία

Το ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι Dozhd δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο με ανθρώπους που φορούν στρατιωτικές στολές να επιβαίνουν στο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και να περνούν μπροστά από μια σειρά αυτοκινήτων