Ανεπαίσθητη υποχώρηση παρουσίασε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ, που για τον Μάιο διαμορφώθηκε στα νούμερα που περίμεναν οι αναλυτές. Σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διατηρώντας την επίμονη πληθωριστική πίεση που «στραγγαλίζει» επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PPI διαμορφώθηκε στο 10,8% σε ετήσια βάση από 10,9% τον περασμένο μήνα. Σε μηνιαία βάση η αύξηση του έφτασε το 0,8%, που ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών, αλλά ουσιαστικά σε διπλάσιο ρυθμό από το 0,4% του Απριλίου.

Εξαιρώντας τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, ήτοι ελαφρά κάτω από το προβλεπόμενο 0,6%, αλλά υψηλότερα από το 0,4% του περασμένου μήνα. Σε ετήσια βάση ο δομικός PPI παρέμεινε, όπως και τον Απρίλιο, στο 6,8%.

Πάντως, αμφότεροι οι δείκτες βρίσκονται σταθερά κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, κυρίως λόγω της έκρηξης των ενεργειακών τιμών.

Με δεδομένο και πως ο τιμάριθμος λιανικής βρίσκεται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα του από το 1981, στο 8,6%, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξήσει την πιθανότητα το συμβούλιο της Federal Reserve να αναγκαστεί σε πιο δυναμικές κινήσεις, πιθανότατα με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Το συμβούλιο συνεδριάζει από σήμερα και οι αποφάσεις του θα γίνουν γνωστές αύριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή