Σε νέα πολυετή υψηλά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως η επιτάχυνση της νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, θα πλήξει την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικονομολόγοι της Barclays εκτίμησαν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει αύριο σε  αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% μονάδες βάσης και όχι κατά 0,50% που έχει ήδη προεξοφλήσει η αγορά, ενώ και η  Goldman Sachs αναμένει πως η Fed θα εξετάσει να εκπλήξει τις αγορές με μία αύξηση των επιτοκίων της αύριο κατά 75 μονάδες βάσης μετά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ τον Μάιο.

Προβλέπει μάλιστα πως  πέρα από τον Ιούνιο, η αύξηση των επιτοκίων και τον Ιούλιο θα είναι κατά 75 μονάδες, ενώ στην συνέχεια μία αύξηση κατά  50 μονάδες βάσης αναμένεται και τον Σεπτέμβριο. Η Citigroup αναμένει επίσης  πως την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% του Ιουλίου της ΕΚΤ, θα την ακολουθήσουν δύο ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις κατά 0,50% τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο.

Αποδόσεις

Οι αποδόσεις των ομολόγων στις ευάλωτες χώρες της Νότιας Ευρώπης εκτινάχθηκα και απόρροια της στάσης της ΕΚΤ, η οποία   δεν ανέλαβε νέες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του «κατακερματισμού» των αγορών χρέους στην ευρωζώνη, δηλαδή των μεγάλων διαφορών στο κόστος δανεισμού μεταξύ των κρατών-μελών.

Οι αγορές δοκιμάζουν την αντίδραση της ΕΚΤ, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να έχει εκτοξευτεί αυτή την ώρα στο 4,69% (από 0,53% τον περασμένο Αύγουστο), στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019, ξεπερνώντας τα επίπεδα που βρισκόταν το 2020 όταν η ΕΚΤ ενεργοποίησε το «QE Πανδημίας» (ΡΕΡΡ), με το spread σε σχέση με το γερμανικό 10ετές ομόλογο αναφοράς η απόδοση του οποίου βρέθηκε στο 1,65% στο υψηλότερο επίπεδο  από τον Απρίλιο του 2014 να ξεφεύγει στις 304 μονάδες βάσης, σε υψηλό 26 μηνών.

Το αντίστοιχο ιταλικό spread, που θεωρείται ο κατεξοχήν δείκτης κινδύνου στην ευρωζώνη  ξεπέρασε το φράγμα των 250 μονάδων βάσης, το οποίο οι αναλυτές θεωρούν ως όριο κινδύνου, καθώς η ιταλική 10ετία κυμαίνεται στο 4,16%.

Αμφιβολίες

Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το εάν οι επανεπενδύσεις των ομολόγων μπορούν να βοηθήσουν, στην περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν, εκτιμούσαν αναλυτές της UBS, σημειώνοντας πως οι ελπίδες που υπήρχαν πριν από τη συνεδρίαση ότι η ΕΚΤ επεξεργαζόταν κάποιον νέο μηχανισμό διαψεύστηκαν, καθώς η Λαγκάρντ δεν είπε τίποτα καινούργιο.

Να σημειωθεί πως το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) προειδοποίησε ακόμα και με μια νέα κρίση χρέους στην περιφέρεια, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ανεβάζουν το κόστος δανεισμού κυρίως της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα είναι αδύνατη εάν η διεύρυνση των spreads εξελιχθεί σε μια κανονική κρίση χρέους, για αυτό και οι αγορές ποντάρουν τώρα σε ένα νέο πλαίσιο στήριξης από την ΕΚΤ, ανέφερε το IIF.

Αλλά και η Deutsche Bank από την πλευρά της εκτίμησε πως εάν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης αυξηθούν απότομα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί κάλλιστα να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία «Κρίση Χρέους 2.0».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή