Επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 αναμένουν πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚ και στην αγορά πετρελαίου, στο φόντο της αναμενόμενης δημοσιοποίησης της έκθεσης του οργανισμού μέσα στον Ιούλιο. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται κυρίως στο δεδομένο ότι η άνοδος του πληθωρισμού –αποτέλεσμα και των ανατιμήσεων στα καύσιμα- λειτουργούν ως τροχοπέδη στην παγκόσμια οικονομία.

Η ζήτηση, η οποία ανέκαμψε μετά την ύφεση του 2020 που προκάλεσε η πανδημία και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, δεν φαίνεται να εξελιχθεί με τις ίδιες ταχύτητες το 2023. Οι υψηλές τιμές έχουν επηρεάσει τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2022 και τροφοδοτούν τις προσδοκίες για βραδύτερη ανάπτυξη το 2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η ζήτηση για το 2023 υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα –ίσως και λιγότερο-, που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 2% έναντι αντίστοιχης αύξησης 3,36 εκατ. βαρελιών που αναμένεται το 2022.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ από την αγορά εκφράζονται φόβοι ότι τα 120 δολάρια το βαρέλι για το αργό είναι «καταστροφή» για τη ζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή