Την Παρασκευή  αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή αιτήσεων, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως το 98% των ελληνικών οικογενειών θα συνδεθεί με την πλατφόρμα, σημειώνοντας πως είναι πολύ δύσκολο τεχνικά εγχείρημα και πως η διοίκηση του υπουργείου επιθυμεί να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ατέλειες κατά τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Χρήσιμες πληροφορίες για το Power Pass

  • Ποιοι είναι δικαιούχοι: Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.
  • Οικονομική ενίσχυση: Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.
  • Ύψος αποζημίωσης: Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών έκπτωσης.
  • Εξαιρέσεις: Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης. Επίσης, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.
  • Υπολογισμός: Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).
  • Εκπτώσεις: Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί της ενέργειας που καταναλώθηκε.
  • Ποσά ενίσχυσης: Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί για ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
  • Που θα πιστωθούν: Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση.
  • Ψευδή στοιχεία: Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

e-ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στα κινητά

Επιπλέον, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο θα είναι διαθέσιμα στα κινητά τηλέφωνα τα διπλώματα οδήγησης και οι ταυτότητες, σε μια πρώτη εκδοχή τους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα θα είναι σε φάση εφαρμογής ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός θα αποτελείται από τον ΑΦΜ συν τρια ακόμα νούμερα μπροστά από αυτόν.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για δωρεάν προληπτική μαστογραφία σε γυναίκες 50-69 ετών, είπε ότι ήδη ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων SMS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια