Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίσει δημόσια τις ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών ως μία από τις κύριες πηγές του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο Μπάιντεν βρέθηκε στο λιμάνι του Λος Άντζελες την περασμένη εβδομάδα, όπου δήλωσε ότι οι ναυτιλιακές απόλαυσαν κέρδη ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλώσεις που επικρίθηκαν για ανακρίβεια και υπερπατριωτισμό.

Αυξήσεις 1000%

Ο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξη Τύπου στο λιμάνι την Παρασκευή ότι οι εννέα κορυφαίοι liners, που διαχειρίζονται τρεις κοινοπραξίες, αύξησαν τις τιμές τους έως και 1.000% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι liners είναι ο τέλειος στόχος όταν υπάρχει ανάγκη να κατηγορήσουμε κάποιον για τα τρέχοντα προβλήματα – ειδικά όταν είναι ξένος, έγραψαν στην τελευταία τους εβδομαδιαία έκθεση, οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Sea Intelligence.

Η απόφαση της FMC

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι ζήτησε από το Κογκρέσο να λάβει δραστικά μέτρα κατά των ναυτιλιακών εταιρειών ξένης ιδιοκτησίας που αυξάνουν τις τιμές τους ενώ αποκόμισαν μόλις πέρυσι, 190 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη — επταπλάσια αύξηση σε ένα χρόνο.

Πάντως οι δηλώσεις του Μπάιντεν ήρθαν λίγες ημέρες αφότου μια άλλη κυβερνητική επιτροπή, η Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Επιτροπή (FMC), η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, είχε αποφανθεί ότι δεν υπήρξε συμπαιγνία για τις τιμές των liners μετά από εκτενή μελέτη δύο ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία