
Project Syndicate
Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980, η διακρατική παραγωγή επέτρεψε την επέκταση του παγκόσμιου εμπορίου και τις χαμηλές τιμές των αγαθών, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι κραδασμοί που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία έδειξαν στις εταιρείες ότι τα κέρδη αποδοτικότητας που συνεπάγεται ο παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας – και η παραγωγή που είναι ακριβώς στην ώρα της – έχουν κόστος στην ανθεκτικότητα.
Καθώς η παγκόσμια συμφόρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι απίθανο να επιλυθεί σύντομα, οι εταιρείες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε σχέσεις που επιδιώκουν να συνδυάσουν τη μεγαλύτερη γεωγραφική εγγύτητα με μεγαλύτερη γεωπολιτική ηρεμία.
Οι εταιρείες των πλούσιων χωρών έχουν αφήσει τις αυξημένες δυνατότητες εφοδιαστικής να διαβρωθούν για δεκαετίες και δεν μπορούν να τις ανακτήσουν γρήγορα. Τα κατασκευαστικά κέντρα της Ανατολικής Ασίας όπως η Κίνα, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη έχουν αναπτύξει βιώσιμα, δύσκολα αναπαραγόμενα πλεονεκτήματα σε συγκεκριμένους τομείς και επίσης σε τομείς όπως η εφοδιαστική.
Αυτό δημιουργεί προβλήματα και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Οι ασφαλείς προμήθειες για βασικά εμπορεύματα, όπως τα τρόφιμα και τα μικροτσίπ, βρίσκονται πλέον στην κορυφή της ατζέντας των περισσότερων κυβερνήσεων. Ορισμένες προηγμένες οικονομίες έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες με στόχο την ανασυγκρότηση της παραγωγικής τους ικανότητας.
Τέτοια σχέδια μπορεί να είναι καλή ιδέα, αλλά θα χρειαστεί πολύ χρόνο και χρήμα για να πετύχουν. Εν τω μεταξύ, τα στρατηγικά αποθέματα είναι μια άλλη πιθανότητα. Ορισμένες χώρες διαθέτουν ήδη αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, και πολλές έχουν αποθέματα τροφίμων, όπως αποθέματα τυριού και βουτύρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα τρέχοντα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν επίσης δείξει μια γενικά απαρατήρητη μείωση του ανταγωνισμού. Αν και οι οικονομολόγοι έχουν επισημάνει την αυξανόμενη συγκέντρωση σε πολλές αγορές, το επίκεντρο ήταν γενικά οι μεγάλες εταιρείες «σούπερ σταρ» στο τέλος των αλυσίδων παραγωγής. Αλλά οι σημερινές ελλείψεις υπενθυμίζουν ότι όσο πιο εξειδικευμένος γίνεται κάθε κρίκος της αλυσίδας, τόσο λιγότερος ανταγωνισμός μπορεί να υπάρχει σε κάθε στάδιο.
Αυτές οι προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι συνέπεια του να ξεχνάμε ότι μετράνε κι άλλοι παράγοντες εκτός από την οικονομική απόδοση και ότι η χειροπιαστή γνώση δεν μπορεί να μεταδοθεί διαδικτυακά. Δυστυχώς, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε τέσσερις δεκαετίες δεν μπορούν να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη και η καλύτερη πορεία δράσης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής δεν είναι προφανής. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να αρχίσουμε να ξανασκεφτόμαστε το μοντέλο τώρα.
Η Diane Coyle είναι καθηγήτρια δημόσιας πολιτικής στο University of Cambridge


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο