Τελικά η Federal Reserve, έκανε την έκπληξη (που εν πολλοίς έπαιζε στα στοιχήματα των αγορών) και προχώρησε σε μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος καλπάζει σε υψηλό 40ετίας, διαψεύδοντας κάθε φορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η τελευταία φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης ήταν τον Νοέμβριο του 1994.

Καταλυτικά για την απόφαση αυτή, την οποία μέχρι πρόσφατα διέψευδε ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, φαίνεται ότι επέδρασαν τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον πληθωρισμό του Μαΐου, αλλά και η σημαντική αύξηση στις αποδόσεις ομολόγων.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συνολική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει επιταχυνθεί μετά την πτώση του α’ τριμήνου. Τα κέρδη των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις ευρύτερες πιέσεις τιμών.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες. Η εισβολή και τα σχετικά γεγονότα δημιουργούν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον, τα lockdown που σχετίζονται με την COVID στην Κίνα είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2 τοις εκατό μακροπρόθεσμα.

Η αλλαγή στη φρασεολογία

Ενδεικτικό του πόσο ανησυχούν για τον πληθωρισμό, είναι ότι στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, έχει αφαιρεθεί η φράση που χρησιμοποιείται εδώ και μήνες ότι η FOMC «αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% και η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή». Η δήλωση αναφέρει απλώς ότι η Fed «είναι σθεναρά αφοσιωμένη» στον στόχο.

Οι προβλέψεις για την οικονομία

Οι Αμερικανοί Τραπεζίτες μείωσαν επίσης σημαντικά τις προοπτικές τους για την οικονομική ανάπτυξη το 2022, αναμένοντας τώρα αύξηση μόλις 1,7% στο ΑΕΠ, από 2,8% από τον Μάρτιο.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, όπως μετράται από τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, αυξήθηκε επίσης στο 5,2% φέτος από 4,3%, αν και ο βασικός πληθωρισμός, που αποκλείει την ταχεία αύξηση του κόστους τροφίμων και ενέργειας, αναφέρεται στο 4,3%, μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη προβολή.

Η δήλωση της επιτροπής ζωγράφισε μια εν πολλοίς αισιόδοξη εικόνα της οικονομίας ακόμη και με υψηλότερο πληθωρισμό.

«Η συνολική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει επιταχυνθεί μετά την πτώση το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε η δήλωση. «Τα κέρδη θέσεων εργασίας ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό».

Ποιος καταψήφισε είχε αντίθετη άποψη

Η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη καθώς εγκρίθηκε από όλα τα μέλη της FOMC εκτός από την πρόεδρος της Fedc του το Κάνσας Σίτι Έστερ Esther Τζορτζ, η οποία τάχθηκε υπέρ μικρότερης αύξησης κατά μισή μονάδα.

Οι αριθμοί της ανακοίνωσης

Η σημερινή δήλωση πολιτικής του FOMC αποτελείται από 368 λέξεις και αναφέρει μόνο μία φορά το «Ουκρανία», «αλυσίδα εφοδιασμού» και  «Covid». Ο «πληθωρισμός» αναφέρθηκε επτά φορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή