
Σε ρότα υλοποίησης βρίσκεται ένα πλοίο υδρογόνου μηδενικών εκπομπών CO2, για θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων, αποτέλεσμα συνεργασίας της εταιρείας παραγωγής χάλυβα Tata Steel με την ολλανδική ναυτιλιακή Van Dam Shipping.
Το πλοίο που θα αναπτυχθεί και θα συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με τον κολοσσό του χάλυβα θα έχει χωρητικότητα περίπου 5.000 τόνους και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι το πρώτο αυτού του τύπου.
Η ναυτιλία που κινείται με υδρογόνο αποτελείται επί του παρόντος κυρίως από πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας και μικρά πορθμεία, αμφότερα υβριδικά, εν μέρει με υδρογόνο και εξ ολοκλήρου με υδρογόνο.
Όπως τονίζεται, κάθε χρόνο η Tata Steel αποστέλλει 2 εκατομμύρια τόνους χάλυβα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενώ στόχος είναι από το 2024, το πλοίο που θα κινείται με υδρογόνο να μπορεί να πλέει 100% χωρίς εκπομπές ρύπων και να εξοικονομεί περίπου 3.000 τόνους CO2 ετησίως σε σύγκριση με ένα πλοίο που πλέει με ορυκτά καύσιμα.
MOL-Tata Steel: Συμφωνία για ναυπήγηση «πράσινου» bulk carrier
Τον Αύγουστο του 2021, η Mitsui O.S.K. Lines, Ltd., η θυγατρική της MOL Drybulk Ltd., και η Tata Steel υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή και τη λειτουργία ενός φιλικού προς το περιβάλλον bulk carrier. Επίσης, τον Σεπτέμβριο, η Tata Steel έγινε η πρώτη εταιρεία παραγωγής χάλυβα που υπέγραψε το Sea Cargo Charter, ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την αξιολόγηση και την επιβολή της κλιματικής ευθυγράμμισης στις δραστηριότητες ναύλωσης.
Το υδρογόνο στο προσκήνιο
Μιλώντας για το project, o Cem Ugur, επικεφαλής ναυλώσεων και εργασιών στην Tata Steel, εξήγησε: «Θέλουμε να είμαστε μια βιώσιμη εταιρεία σε όλα τα μέτωπα. Αυτό σημαίνει ότι θα κατασκευάζουμε πράσινο χάλυβα χρησιμοποιώντας υδρογόνο στο μέλλον, αλλά εξετάζουμε επίσης και το πώς θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υδρογόνο ακόμη περισσότερο. Για παράδειγμα, για να κάνουμε τα logistics μας πιο βιώσιμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε πράσινα πλοία για τη μεταφορά χάλυβα».
Από την πλευρά του, ο Jan van Dam, διευθυντής της Van Dam Shipping, πρόσθεσε: «Η σχέση μας με την Tata Steel πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω και ένα από τα πλοία μας φορτώνει χάλυβα στο Άμστερνταμ κάθε εβδομάδα. Αυτή η συνεργασία θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μας για την ενεργειακή μετάβαση ως εταιρεία και ως ναυτιλιακός κλάδος γενικότερα».


Latest News

Η Μεσόγειος «βράζει»
Από τη Βαρκελώνη ως το Τελ Αβίβ οι επιστήμονες παρατηρούν εξαιρετικά απότομη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων

Αμερικανικά εμπόδια στον αγώνα προς το «καθαρό μηδέν»
Η άλλη «ανάγνωση» του νόμου που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών η Ευρώπη
Από καταστροφικές πυρκαγιές και έλλειψη νερού πλήττονται οι περισσότερες περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου – Ισχυρό πλήγμα στις οικονομίες

Έρχεται νέο κύμα επενδύσεων για την «πράσινη μετάβαση»
Πρόσκαιρο το πισωγύρισμα στον άνθρακα που έφεραν ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, προβλέπονται νέες τοποθετήσεις κεφαλαίων στην ανανεώσιμη ενέργεια

Στο «Εξοικονομώ 2021» και το σύνολο των επιλαχόντων
Αυξάνεται ο προϋπολογισμός κατά 591,7 εκατ. ευρώ

Πόσο αυξήθηκε η καταστροφή δασών λόγω πυρκαγιών
Τι συνέβη κατά την τελευταία 20ετία

Η αλλαγή του ενεργειακού τοπίου στην Ευρώπη
Η επάρκεια του εφοδιασμού και τα μεγάλα έργα

ΗΠΑ: Πόσο «πράσινο» είναι τελικά το νέο νομοσχέδιο για το κλίμα
Οι φοροαπαλλαγές ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή, δυσκολεύουν, όμως, την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
Το Μουσείο θα ενταχθεί στο ιστορικό περιβάλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος ενώ το κτίριο θα κατασκευαστεί με σύγχρονες μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας

Πώς θα επιτευχθεί η ορθολογική χρήση των θρεπτικών συστατικών στη γεωργία
Στόχος η μείωση των απωλειών θρεπτικών συστατικών τουλάχιστον κατά 50% έως το 2030