To βλέμμα του επενδυτικού κόσμου είναι στραμμένο στις απογευματινές (ώρα Ελλάδος) ανακοινώσεις του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, σχετικά με το κρίσιμο μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων αναφοράς της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας. Και το ερώτημα εδώ δεν είναι αν, αλλά πόσο, καθώς η αγορά έχει προεξοφλήσει από 0,50-0,75%, χωρίς να αποκλείεται κάποια ακρότητα, δεδομένης και της πολύ ύποπτης ανακοίνωσης της ΕΚΤ ότι θα συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο, χωρίς να δικαιολογεί το γιατί.

Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός ότι ο πληθωρισμός, τόσο σε ΗΠΑ (8,6%) όσο και σε Ευρωζώνη (8,1%) είναι ασύμμετρα υψηλός συγκριτικά αφενός με τα επιτόκια αναφοράς που βρίσκονται στο μηδέν, αφετέρου με τη δυναμική των αντίστοιχων αγορών εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές είναι έντονα πτωτικές το τελευταίο διάστημα, απόρροια κυρίως της άρνησης αγοραστών να κινδυνεύσουν σε αυτά τα επίπεδα, λειτουργώντας αμυντικά ως προς τη μεταβαλλόμενη περίοδο που διανύουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones παραμένει σε αρνητικό μοτίβο, συναντώντας το επίπεδο 30.200 μονάδων, που συνιστά το κάτω άκρο της κίνησης και από όπου δικαιολογείται ανοδική αντίδραση. Η συγκυρία είναι τόσο κρίσιμη, που από εδώ, είναι αδύνατη μια σαφής πρόβλεψη και το μόνο σίγουρο είναι η έντονη μεταβλητότητα που θα επέλθει, ώστε να εικάζεται πως η διάσπαση των 30.000 θα επιφέρει νέο sell off λειτουργώντας τεχνικά και κυρίως ψυχολογικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News