Στην αύξηση των επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2007, προχώρησε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), ανταποκρινόμενη στην αύξηση του πληθωρισμού με τους αξιωματούχους να ανησυχούν ότι μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Παράλληλα, η SNB στέλνει μήνυμα ότι μπορεί να προχωρήσει και σε περαιτέρω αυξήσεις του επιτοκίου, οι οποίες θα είναι απαραίτητες στο άμεσο μέλλον για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται πως η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 50 μονάδες βάσης στο -0,25%, σε μια σχεδόν δραματική κίνηση που οδήγησε το φράγκο να εκτιναχθεί περίπου στο 2% έναντι του ευρώ.

Ήταν η πρώτη αύξηση από την SNB εδώ και 15 χρόνια και ήρθε λίγο μετά την αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στο κόστος δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με στόχο την αποκλιμάκωση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Υψηλό 14 ετών στον πληθωρισμό

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, Τόμας Τζόρνταν, δήλωσε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός στην Ελβετία – ο οποίος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 14 ετών τον Μάιο, δίνει σήμα ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να δράσει ξανά. Ακόμη και μετά την αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, η SNB αναμένει ότι ο πληθωρισμός το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα διαμορφωθεί στο 2,1%, εκτός του στόχου της για ποσοστό 0%-2%. Το 2022 αναμένει τον πληθωρισμό στο 2,8%, μακριά από τον στόχο του 2,1%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο αργότερα σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή