Ραγδαία άνοδο σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τον νέο περιορισμό των ποσοτήτων που διοχετεύει η Μόσχα μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που φέρνει ξανά τις χώρες τις ηπείρου αντιμέτωπες με το φάσμα της πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 24%, αύξηση που προστίθεται σε άνοδο 46% που έχει καταγραφεί ήδη αυτή την εβδομάδα. Οι περικοπές εξαπλώνονται ήδη στην Ευρώπη, με εταιρείες όπως η Eni, η Engie και η Uniper να ανακοινώνουν μείωση της προσφοράς. Η Γερμανία κάνει λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από τις μειώσεις των παραδόσεων αερίου μέσω του Nord Stream, αμφισβητώντας τη Gazprom που επικαλείται τεχνικά προβλήματα.

Κίνηση – ματ;

Η Ευρώπη φοβάται εδώ και μήνες τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η τελευταία κρίση θα μπορούσε να πλήξει βασικές βιομηχανίες, από εταιρείες χημικών μέχρι χαλυβουργίες, ένα πλήγμα για την ήπειρο που ήδη παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την πενιχρή ανάπτυξη.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας προέτρεψε τους καταναλωτές και τη βιομηχανία να περιορίσουν την κατανάλωση για να συμβάλουν στην πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια, αυτή θα λαμβάνει χώρα την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι φτάνουν στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πιο σημαντική επίσκεψη ηγετών στη χώρα από την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης