Διατηρείται το αδιέξοδο όσον αφορά τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Την Πέμπτη ο CEO του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού δήλωσε ότι η Gazprom δεν βλέπει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον εξοπλισμό στον σταθμό συμπίεσης Portovaya.

Επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή του εξοπλισμού που έχει σταλεί για συντήρηση στον Καναδά από τη γερμανική Siemens Energy, η Gazprom έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε μείωση των ποσοτήτων αερίου που διοχετεύει στη Γερμανία σε μόλις 40% των συνηθισμένων επιπέδων.

Οι αεριοστρόβιλοι και η Siemens

Ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξέι Μίλερ είπε ότι οι κυρώσεις εμποδίζουν την εταιρεία να πάρει πίσω τον εξοπλισμό, με το Βερολίνο πάντως να απορρίπτει αυτή την εξήγηση ως «αβάσιμη». Ο CEO του ενεργειακού γίγαντα σημείωσε ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του αγωγού, ο οποίος πρόκειται να υποβληθεί σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης τον επόμενο μήνα, προέρχεται από τη Siemens – κατηγορώντας τον γερμανικό κολοσσό ότι «σιωπά» για το θέμα.

Οι αεριοστρόβιλοι της Siemens κατασκευάζονται στον Καναδά και πρέπει να αποστέλλονται τακτικά πίσω για συντήρηση, σύμφωνα με τη Siemens Energy, που επιβεβαιώνει ότι επί του παρόντος ένας από τους στροβίλους βρίσκεται στο Μόντρεαλ.

«Λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον Καναδά, είναι επί του παρόντος αδύνατο για τη Siemens Energy να παραδώσει τους αναβαθμισμένους αεριοστρόβιλους στον πελάτη. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ενημερώσει τις κυβερνήσεις του Καναδά και της Γερμανίας και εργαζόμαστε για μια βιώσιμη λύση», ανέφερε η εταιρεία την Τετάρτη.

Ενεργειακός εκβιασμός;

Ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής ENI, της αυστριακής OMV και της γερμανικής Uniper, αναφέρουν σημαντική πτώση στην προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου την Τετάρτη και την Πέμπτη, με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει ότι η μείωση της προσφοράς από πλευράς Ρωσίας δεν είναι σκόπιμη ή προμελετημένη.

Ωστόσο, στο Βερολίνο υπάρχουν φόβοι και εκτιμήσεις ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ξανά το φυσικό αέριο ως ενεργειακό όπλο για άσκηση πίεσης στη Γερμανία και την Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υποστήριξε την Τετάρτη ότι η Ρωσία προσπαθεί να ταράξει τις αγορές και να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου. Οι περιορισμοί αναζωπύρωσαν τις εντάσεις με τη Μόσχα, που είχαν καταλαγιάσει αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες βρήκαν τρόπους να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ικανοποιώντας το αίτημα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Χάμπεκ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η μείωση των παραδόσεων αερίου οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Όλιβερ Κρίσχερ, υποστήριξε χθες από την πλευρά του ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη διάσωση μέσω πακέτου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ της Gazprom Γερμανίας. Ο περιορισμός των ροών φυσικού αερίου προς την Ιταλία άλλωστε, ενισχύει αυτή την εκδοχή.

Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα μπορούσε να διακόψει πλήρως τη λειτουργία του λόγω προβλημάτων στις εργασίες επισκευής των τουρμπινών του στον Καναδά.

«Φωτιά» στις τιμές

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των ρωσικών προμηθειών συνέπεσαν με τη μείωση της δυνατότητας των ΗΠΑ να εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μετά την καταστροφή ενός μεγάλου τερματικού σταθμού στο Τέξας από πυρκαγιά.

Την Πέμπτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 24%, αύξηση που προστίθεται σε άνοδο 46% που έχει καταγραφεί ήδη αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης