Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μείνει πίσω στους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας που έχουν τεθεί, εκτός και αν οι κυβερνήσεις επικεντρωθούν στη γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων, σύμφωνα με τον οργανισμό Public First.

Οι στόχοι

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το όραμα για το 2030 το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων το 80% του πληθυσμού της Ένωσης να διαθέτει βασικές ψηφιακές ικανότητες, συνδεσιμότητα 5G παντού, πλήρως διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες και χρήση του υπολογιστικού νέφους (cloud) από το 75% των επιχειρήσεων.

Επίτευξη στόχων το 2040

Ωστόσο, με βάσει τον σημερινό ρυθμό προόδου, θα χρειαστεί έως το 2040 για να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, σύμφωνα με την αναφορά του Public First, η οποία έρχεται μετά από αίτημα της Amazon Web Services (AWS).

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να «ξεκλειδώσει» οικονομική αξία έως και 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030, αλλά η ανάπτυξη θα μπορούσε να φτάσει έως και το 1,5 τρισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας εάν επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι.

Cloud και ψηφιακές δεξιότητες

Καθώς οι εταιρείες «μετακινούνται» στο cloud αναμένεται να υπάρξει και ανάλογη οικονομική ανάπτυξη καθώς πολλές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες προσφέρουν δωρεάν εκπαίδευση για εργαζομένους ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες ή εκπαιδεύουν εργοδότες να εξοικειωθούν με το τεχνολογικό πεδίο.

Η ανάλυση της Public First αναφέρει ότι μόνο το 61% του ευρωπαϊκού πληθυσμού πρόκειται να έχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030, ενώ ο στόχος της Κομισιόν είναι στο 80%.

Ανάμεσα στους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων, η αναφορά θεωρεί ότι είναι, πέρα από το cloud, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η υιοθέτηση των big data από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως