Το δεύτερο τη τάξει δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Γενικό Δικαστήριο, αποφάνθηκε υπέρ της Qualcomm μετά την έφεση της αμερικανικής εταιρείας σχετικά με το πρόστιμο ύψους 997 εκατομμυρίων ευρώ που της είχε επιβληθεί το 2018.

Μονοπωλιακές πρακτικές

Η επιβολή του προστίμου από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ήταν αποτέλεσμα της υπόθεσης που αφορούσε την καταβολή πληρωμών προς την επίσης αμερικανική Apple ώστε η τελευταία να χρησιμοποιεί μικροτσίπ αποκλειστικά της Qualcomm στις συσκευές iPhone και iPad.

Οι «επίμαχες» πληρωμές είχαν γίνει το διάστημα από το 2011 έως το 2016 και προφανώς αποτελούσαν παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών περί μονοπωλιακών πρακτικών.

Το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην Qualcomm ήταν ένα από τα πολλά που έχουν επιβληθεί από την αρμόδια επίτροπο, Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε εταιρείες, όπως στην Google (Alphabet), για αντιμονοπωλιακές πρακτικές. Για ανάλογα θέματα έρευνες πραγματοποιούνται και για τις Apple, Amazon και Facebook.

Διαβάστε ακόμα: Πρόταση δημιουργίας κοινοπραξίας που θα ελέγχει την εταιρεία ARM

Η απόφαση

Με τη σημερινή του απόφαση το Γενικό Δικαστήριο ακυρώνει το τότε πόρισμα της Επιτροπής και επιπλέον την κατηγορεί για τον συνολικό χειρισμό της υπόθεσης, αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του Reuters.

«Αριθμός διαδικαστικών ανωμαλιών επηρέασαν το δικαίωμα υπεράσπισης της Qualcomm και ακύρωσαν την ανάλυση της Επιτροπής», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

«Η Επιτροπή δεν παρείχε ανάλυση που να επιτρέπει την υποστήριξη των πορισμάτων ότι οι σχετικές πληρωμές είχαν πράγματι μειώσει τα κίνητρα της Apple να στραφεί στους ανταγωνιστές της Qualcomm προκειμένου να αποκτήσει υλικά της κατηγορίας LTE chipset για ορισμένα μοντέλα iPad που θα κυκλοφορούσαν το 2014 και το 2015», συνεχίζει η δικαστική απόφαση.

Παρά την ακύρωση του προστίμου η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να προχωρήσει σε έφεση της απόφασης, αυτή τη φορά στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστικό όργανο, στο Δικαστήριο της ΕΕ. Η Κομισιόν ανακοίνωσε μόνο ότι θα «μελετήσει προσεκτικά» την απόφαση και τις προεκτάσεις που αυτή έχει και θα εξετάσει τα επόμενα βήματά της.

Executive Vice-President of the European Commission for a Europe fit for the Digital Age (Competition) Margrethe Vestager, June 3, 2021. Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS/File Photo

Ο επόμενος γύρος

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη ήττα της επιτρόπου Βεστάγκερ αφού τον Ιανουάριο «έχασε» με ανάλογη δικαστική απόφαση πρόστιμο ύψους 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην αμερικανική Intel προ δωδεκαετίας. Και αυτό το πρόστιμο είχε επιβληθεί για μονοπωλιακές πρακτικές εναντίον της AMD (Advanced Micro Devices).

Η επόμενη… δοκιμασία για την επίτροπο Βεστάγκερ είναι προγραμματισμένη για τις 14 Σεπτεμβρίου, όταν το Γενικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για έφεση της Google στο πρόστιμο ρεκόρ των 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβληθεί για την εκμετάλλευση του λειτουργικού Android ώστε να ασκηθεί πίεση στους ανταγωνιστές της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή