
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης μια από τις πιο διάσημες επενδυτικές επιλογές είναι αυτή των κρυπτονομισμάτων.
Πρόκειται επί της ουσίας για ψηφιακά νομίσματα, τα οποία εξάγονται και δημιουργούνται με έναν συγκεκριμένο τρόπο με βάση την τεχνολογία του blockhain ώστε να μπορεί κάποιος να τα αγοράσει και να τα πουλήσει μέσω ειδικών εγκεκριμένων ανταλλακτηρίων.
Ένα από τα βασικά τους χαρακτηριστικά, είναι ότι δεν ανήκουν επίσημα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά πρακτικά το ανταγωνίζονται, καθώς αποτελούν τόσο επενδύσεις κερδοσκοπίας, όσο και παροχής ρευστότητας για επιχειρήσεις χωρίς κάποια ιδιαίτερη αξιολόγηση με πιστοληπτικά κριτήρια.
Οι μεγάλες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση αλλά και την πτώση των χρηματιστηρίων, οδήγησαν αρκετά ψηφιακά νομίσματα σε κατάρρευση, με βάση την αρχική τιμή που διαπραγματεύονταν και μάλιστα παρόλο που υπήρχε σε συγκεκριμένη περίπτωση, σύνδεση με το δολάριο για να περιοριστεί η απόδοση και το ρίσκο.
Γενικά η έλλειψη επαρκούς εποπτείας των κρυπτονομισμάτων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, οδηγούν σε αρκετές περιπτώσεις σε συνθήκες αδιαφάνειας, με αποτέλεσμα αρκετοί επενδυτές να μην γνωρίζουν πρακτικά σε τί ακριβώς επενδύουν, χάνοντας κάποιες φορές κυριολεκτικά το σύνολο της αρχικής τους επένδυσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως παρά την συνολική κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρις ευρώ των κρυπτονομισμάτων παγκόσμια, αρκούσαν μόνο μερικές ημέρες για να εξανεμιστούν πάνω από 150 δις ευρώ.
Είναι γεγονός πως οι νέες αποκεντρωμένες τεχνολογίες, που αποτελούν επενδυτικά εργαλεία, ήρθαν για να μείνουν, όμως απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια, έλεγχος των projects που έχουν ελάχιστη κεφαλαιοποίηση και διακινούν κρυπτονομίσματα από μεμονωμένους χρήστες, στα πλαίσια διαδικασίας χειραγώγησης, καθώς και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που να εξασφαλίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές που οφείλει να έχει ένα κρυπτονόμισμα για να θεωρείται αποδεκτό μέσο συναλλαγών και πληρωμών.
Εν κατακλείδι, αν υπάρξει η κατάλληλη ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς, σε συνδυασμό με την ενημέρωση του κοινού, τότε θα αναδειχθούν πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά και προς όφελος του καπιταλισμού, ενώ θα περιοριστούν σημαντικά, οι συστημικοί κίνδυνοι κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός


Latest News

Στα crypto μπαίνει ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock - H συμφωνία με την Coindesk
Ανοίγει η όρεξη των επενδυτών για τα «ψηφιακά πορτοφόλια»

Σε εξέλιξη επίθεση χάκερς στο Solana: Νέο πλήγμα στα crypto
Χάθηκαν χιλιάδες crypto-πορτoφόλια

Η βουτιά στα crypto και οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία
Πώς χάθηκαν πάνω από 2 τρισ. δολ. από την αγορά

Τρία στα τέσσερα καταστήματα θα δέχονται πληρωμές σε crypto
Τα σχέδια των εμπόρων λιανικής

Αίτηση πτώχευσης από τον δανειστή κρυπτονομισμάτων Celsius
Συνεχίζεται η κρίση στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων

«Γαρίδες» και «φάλαινες» διώχνουν τις αρκούδες από το bitcoin
Τα «διαμαντένια χέρια» των επενδυτών

BIS-ΔΝΤ-Παγκόσμια Τράπεζα: Ο διεθνής «οδικός χάρτης» για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών
Γιατί απαιτείται συνεργασία μεταξύ των χωρών για την εκπόνηση των τελικών σχεδίων - Δεν υπάρχει η λύση «ένα μέγεθος για όλους»

Το επιθετικό μάρκετινγκ και το «προειδοποιητικό μάθημα» των crypto
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Νέο πλήγμα στα κρυπτονομίσματα: Μία ακόμα crypto-τράπεζα παγώνει τις συναλλαγές
Οι πελάτες απέσυραν περισσότερα από 197,7 εκατ. δολ. από την πλατφόρμα από τις 12 Ιουνίου.

Οι αρκούδες κυνηγούν το Bitcoin
Ποιοι εκτιμούν συνέχιση της βουτιάς και ποιοι το βλέπουν στα 100.000 δολάρια