Κυριολεκτικά «χρυσό» θα είναι τελικά το δείπνο που θα μοιραστεί με τον Γουόρεν Μπάφετ ο άγνωστος νικητής της πολυήμερης δημοπρασίας που διεξήχθη στην πλατφόρμα του eBay. Ανατρέποντας και τις πλέον «τρελές» προβλέψεις, η τελική τιμή για το φετινό ιδιωτικό δείπνο που έβγαλε στο σφυρί ο διάσημος μεγιστάνας έσπασε όλα τα ρεκόρ, καθώς διαμορφώθηκε στο ιλιγγιώδες ποσό των 19 εκατ. δολαρίων!

Κοινώς στην τιμή… ευκαιρίας των 19 εκατ. δολαρίων, ο αγνώστων στοιχείων πλειοδότης και η παρέα που θα επιλέξει (έως επτά άτομα) θα μοιραστούν ένα δείπνο με τον γκουρού των αγορών σε ένα από τα αγαπημένα του εστιατόρια, το Smith & Wollensky, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Μοιράζοντας τη… σοφία του 

Στο βραβευμένο ως ένα από τα είκοσι καλύτερα steak houses όλης της χώρας, απολαμβάνοντας ένα ζουμερό φιλέτο ή έναν εκλεκτό αστακό από το Μέιν (για όσους αποφεύγουν το κρέας, σε αντίθεση με τον ίδιο τον Μπάφετ που είναι δεινός κρεατοφάγος) μαζί με ένα από τα κρασιά της επίλεκτης κάβας του εστιατορίου, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για όποιο θέμα επιθυμούν με τον 91χρονο μεγιστάνα, ο οποίος είναι πάντα πρόθυμος να μοιραστεί τα… φώτα και τις απόψεις του για την πορεία των αγορών και όχι μόνο. Αν και δεν δέχεται και δεν απαντά ποτέ ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το χαρτοφυλάκιο του.

Ο νικητής, εξάλλου, γνωρίζει πως θα είναι ο τελευταίος που θα έχει την συγκεκριμένη τιμή, εξού και το τεράστιο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η φετινή δημοπρασία, καθώς μετά από 22 χρόνια που «τρέχει» η πρωτοβουλία ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway αποφάσισε να την σταματήσει. Αν και ξεκαθάρισε πως θα παραμένει θερμός υποστηρικτής και οικονομικός αιμοδότης της φιλανθρωπικής οργάνωσης Glide, υπέρ της οποίας πήγαιναν όλα αυτά τα χρόνια τα χρήματα της δημοπρασίας.

Η οργάνωση, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, βοηθά άπορους και άστεγους και προσφέρει καταφύγιο, γεύματα και ιατρική φροντίδα. Μέσα δε, στα τελευταία 22 χρόνια, τα δείπνα του Μπάφετ της έχουν διασφαλίσει 34,2 εκατ. δολάρια, στα οποία πλέον θα προστεθούν και τα 19 εκατ. του δείπνου του 2022.

Σημειωτέον πως την προηγούμενη διετία για πρώτη φορά η πρωτοβουλία είχε παγώσει και δεν δημοπρατήθηκαν δείπνα με τον μεγιστάνα, λόγω της πανδημίας. Όμως, το «μεγάλο φινάλε», όπως χαρακτηρίστηκε, συμπλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την ολοκλήρωση της επιτυχημένης πολύχρονης δράσης που ήταν αρχική ιδέα της συζύγου του Μπάφετ, της Σούζι, που απεβίωσε το 2004.

Το μεγάλο φινάλε 

Η δημοπρασία ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου, με τιμή εκκίνησης τα 25.000 δολάρια. Μέσα στην εβδομάδα οι προσφορές είχαν ανεβάσει την τιμή στα 3 εκατ. δολάρια, ενώ χθες το απόγευμα η ανώτερη τιμή ήταν στα 12,3 εκατ. δολάρια. Όμως τις τελευταίες ώρες ένα εκπληκτικό ράλι προσφορών οδήγησε σε διαδοχικά ρεκόρ με αποτέλεσμα η νικητήρια προσφορά να διαμορφωθεί τελικά στα 19 εκατ. δολάρια!

Συνολικά κατατέθηκαν 43 προσφορές, οι περισσότερες πολύ πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ των 4,57 εκατ. δολαρίων που είχαν δοθεί το 2019, για ένα δείπνο με τον Μπάφετ, από τον ανερχόμενο επιχειρηματία του κλάδου των crypto, Τζάστιν Σαν. Ο Σαν είχε αποκαλύψει τότε πως η συζήτηση τους είχε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις δυνατότητες των crypto, τις οποίες και ο ίδιος θέλησε να προβάλει προς τον γηραιό μεγιστάνα.

Έτεροι μεγάλοι νικητές παλαιότερων δημοπρασιών, που δεν διατήρησαν την ανωνυμία τους, ήταν οι γνωστοί μάνατζερς hedge funds Τεντ Βέσλερ (που πλέον βρίσκεται ανάμεσα στα ανώτατα στελέχη της Berkshire Hathaway) και Ντέιβιντ Έινχορν, καθώς και αρκετοί επιχειρηματίες από την Κίνα, όπως ο Άντι Τσούα και ο Ζου Γιε.

Αν και ο φετινής νικητής δεν έγινε γνωστός και μπορεί και να μην γίνει, καθώς ο Μπάφετ δεν επιτρέπει την ανάρτηση φωτογραφιών στα social media χωρίς την έγκριση του, σίγουρα έχει τεράστια οικονομική επιφάνεια. Άλλωστε, όσοι συμμετέχουν στην δημοπρασία περνούν από προ-έγκριση πριν τους επιτραπεί να υποβάλλουν προσφορά, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι άσημα ή άγνωστα ονόματα.

«Το μόνο που έχει βγει (από τα δείπνα) είναι για καλό. Έχω γνωριστεί πολλούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Και το μόνο κοινό χαρακτηριστικό για όλους είναι πως αισθάνονται πως τα χρήματα που έδωσαν θα πάνε για καλό σκοπό» έχει σχολιάζει, ο ίδιος Μπάφετ, μιλώντας για την πρωτοβουλία.

Θυμίζουμε πως ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway, με μετοχές και συμφέροντα σε δεκάδες εταιρείες από πολλούς διαφορετικούς κλάδους διεθνώς, διαθέτει μια περιουσία που υπολογίζεται, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, στα 93,4 δισ. δολάρια. Ωστόσο, έχει δεσμευτεί πως το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του μετά θάνατον θα πάει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, πολλά από τα οποία ήδη υποστηρίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή