Την επιλογή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) να διατηρήσει την πολύ χαλαρή νομισματική της πολιτική υπερασπίστηκε από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα σε σημερινές δηλώσεις του σε ιαπωνικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κύριος Κισίντα επεσήμανε πως ορθά η BoJ διατηρεί την χαλαρή πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα είχε τυχόν στροφή της στις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Εξήγησε, μάλιστα, πως η νομισματική πολιτική διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τάσεις της οικονομίας.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική εντείνει την αποδυνάμωση του γιεν, κάτι που έχει επιπτώσεις στο κόστος ζωής και κυρίως στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας προκαλώντας δυσφορία στην κοινή γνώμη. Από την άλλη πλευρά τυχόν αύξηση των επιτοκίων θα ενίσχυε το βάρος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν συνέλθει ακόμη από το πέρασμα της πανδημίας.

Εξάλλου, η ιαπωνική οικονομία, σε αντίθεση με έτερες ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης, δεν κατέγραψε πέρυσι σημαντική ανάκαμψη με το τέλος των σκληρών περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα η επιχειρηματική αγορά να παραμένει ευάλωτη.

Η κεντρική τράπεζα σε συνεδρίαση της, την Παρασκευή, επανέλαβε πως δεν σκοπεύει να αλλάξει ακόμη πολιτική και η ανακοίνωση της οδήγησε σε νέα πτώση το γιεν.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως κατανοεί την δυσφορία της κοινής γνώμης για την άνοδο των τιμών και επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για να ανακοπούν οι αυξήσεις.

Πάντως, η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις. Η δημοτικότητα του Κισίντα έκανε βουτιά σε ποσοστό 5% πέφτοντας στο 48% σε νεότερη δημοσκόπηση της εφημερίδας Mainichi. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε πως το κυριότερο θέμα που ανησυχεί τους πολίτες είναι η άνοδος των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή