Οι γερουσιαστές του κινήματος των Πέντε Αστέρων ζητούν να σταματήσει η αποστολή όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις διότι «διαφορετικά μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η όλη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης». Το όλο αυτό θέμα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο βάρος, διότι την Τρίτη ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα πληροφορήσει το κοινοβούλιο της Ρώμης σχετικά με τη συνολική γραμμή της κυβέρνησης για το Ουκρανικό. Αμέσως μετά οι επτά πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνουν ή να απορρίψουν με την ψήφο τους την τοποθέτηση και την όλη στρατηγική του Ντράγκι.

Εδώ και καιρό, τόσο η Λέγκα, όσο και τα Πέντε Αστέρια, ασκούν κριτική στην αποστολή όπλων από μέρους της Ρώμης και επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί ουσιαστικά αποκλειστικό βάρος στις διπλωματικές πρωτοβουλίες. Δεν θέλουν ουσιαστικά να ταυτιστούν με τις θέσεις της κεντροαριστεράς και της κεντρώας, μπερλουσκονικής Φόρτσα Ιτάλια και προσπαθούν να το πετύχουν με παρεμβάσεις και αντιρρήσεις στην εξωτερική πολιτική.

Το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης

Από την θέση αυτή όμως λαμβάνει σαφείς αποστάσεις ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, πρώην επικεφαλής των «πεντάστερων». Ζητά να μην διαφοροποιηθεί η Ιταλία από την κοινή γραμμή των μελών του ΝΑΤΟ, διότι στη φάση αυτή θα ήταν επικίνδυνο.

Κινδυνεύει κατά συνέπεια ο Μάριο Ντράγκι να αντιμετωπίσει άμεσα κυβερνητική κρίση; Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να στηθούν κάλπες για πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιουλίου, τη στιγμή που η ενεργειακή και οικονομική κρίση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και στην Ιταλία. Το πιο πιθανό είναι να βρεθεί ένας κάποιος – έστω και προσωρινός – συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, τουλάχιστον με τα περισσότερα μέλη του κινήματος Πέντε Αστέρων. Το οποίο, βέβαια, μοιάζει πια με ακυβέρνητο πλοίο. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι παρά τη θερινή περίοδο η ένταση μέσα στην κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής πρόκειται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πηγή: DW/ Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τι στοίχισε το «ναι» του Ερντογάν και οι φόβοι για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι – Πώς θα γραφτεί η συνέχεια απέναντι στην Ελλάδα
Επικαιρότητα |

Τι στοίχισε το «ναι» του Ερντογάν και οι φόβοι για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι

Η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ