
Την παραίτηση του αναγκάστηκε να υποβάλει ο επικεφαλής του κρατικού ενεργειακού κολοσσού της Βραζιλίας, της Petrobras, Ζοζέ Μάουρο Κοέλιο, λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η ανακοίνωση των νέων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, σε ένα διάστημα που το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε προεκλογικό ρυθμό.
Ακολουθώντας την ανοδική τάση στις διεθνείς τιμές, ο κρατικός ενεργειακός όμιλος είχε ήδη αυξήσει σημαντικά τις τιμές προκαλώντας δυσφορία στην κοινή γνώμη και τελικά το Σάββατο ανακοίνωσε νέες ανατιμήσεις κατά 5,3% για τη βενζίνη και κατά 14,2% για το ντίζελ.

Η ανακοίνωση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις λαμβάνοντας και πολιτικές διαστάσεις σε ένα διάστημα που η χώρα βρίσκεται στην ευθεία για τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Μάλιστα ο πρόεδρος της κάτω βουλής και στενός σύμμαχος του προέδρου Ζαϊρ Μπολσονάρου ζήτησε δημοσίως την παραίτηση του Κοέλιο, ενώ για να προστατευτεί πολιτικά ο ίδιος Βραζιλιάνος πρόεδρος έκανε λόγο για προδοσία του λαού.
Ξεκίνησε δε, και συζήτηση στη βουλή για την πιθανότητα να δρομολογηθεί έρευνα κατά των πολιτικών της διοίκησης της Pebrobras, με αποτέλεσμα τελικά ο Κοέλιο να αναγκαστεί σε παραίτηση. Πλέον το διοικητικό συμβούλιο προτείνει ένα πάγωμα στις τιμές των καυσίμων, σε πρώτη φάση για 45 μέρες.

Η αύξηση του πληθωρισμού και η εκτίναξη του κόστους ζωής εξελίσσεται σε ένα από τα κυριότερα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας και αιχμή του δόρατος στην καμπάνια του αριστερού Λούλα ντα Σίλβα για την εκδίωξη του συντηρητικού Μπολσονάρου από την εξουσία.
Οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες έχουν να κάνουν με το γεγονός πως η χώρα διαθέτει σημαντική παραγωγή πετρελαίου, ικανή να καλύψει τις ανάγκες της.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο μέσος όρος παραγωγής κυμαίνεται στα 2,94 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που τοποθετεί την Βραζιλία στην κορυφή των κρατών παραγωγής στην Λατινική Αμερική, έχοντας ξεπεράσει το Μεξικό και την Βενεζουέλα. Μάλιστα, είναι από τις χώρες που έχει συζητήσει με δυτικούς συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής της προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του ρωσικού αργού.


Latest News

Στήριξη G7 στην Ουκρανία, στο στόχαστρο η επιρροή της Κίνας
Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού πριν η απόφαση επικυρωθεί από το σύνολο της G7 - Τι είναι η «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» που φιλοδοξεί να αναχαιτίσει την επιρροή του Πεκίνου στις αναπτυσσόμενες χώρες

Η νέα τάση: Γιατί κάποιοι κάποιοι αρνούνται να βγουν στη σύνταξη
Πάρα πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να εργαστούν πέρα από την παραδοσιακή ηλικία συνταξιοδότησης καθώς δεν θέλουν να βγουν από την αγορά εργασίας, που τους δίνει επιβράβευση – υλική και ηθική

G7: Απάντηση στην Κίνα με επενδυτικό πακέτο-«μαμούθ» για τις αναπτυσσόμενες χώρες
Οι Δυτικοί επιθυμούν να απαντήσουν στο Πεκίνο που έχει επενδύσει μαζικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού», ή για την διασφάλιση πρόσβασης σε ορισμένες πρώτες ύλες

Σύνοδος των G7 «στη σκιά» πολέμου, πανδημίας και πληθωρισμού
Η ατζέντα της συνάντησης των «επτά ισχυρών» του πλανήτη

Το κρίσιμο τετ-α-τετ Λαγκάρντ -Πάουελ- Μπέιλι
Η μεγάλη πρόκληση της νομισματικής πολιτικής

Στο πλευρό των «γερακιών» η BIS
Καλεί σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων

Εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό από την G7- Πλήγμα για τους ολιγάρχες
Η απαγόρευση στοχεύει την «πολεμική μηχανή του Πούτιν»

Το μυστήριο με τον ρωσικό χρυσό στην Ελβετία
Ποιος εισήγαγε τους 3 τόνους - Διαψεύδουν τα διυλιστήρια

«Περίοδος ξηρασίας» για τις παγκόσμιες M&A: Βουτιά στις ΗΠΑ - Κρατά η Ευρώπη
Η δραστηριότητα παγκοσμίως υποχώρησε κατά 25,5% - Ποιοι κλάδοι αντέχουν ακόμα - Πόσο επηρεάζουν τα επιτόκια

Στις βαυαρικές Άλπεις οι ηγέτες της G7 - Η ατζέντα και οι κυρώσεις
Αρχίζει σήμερα η τριήμερη σύνοδος κορυφής