Την παραίτηση του αναγκάστηκε να υποβάλει ο επικεφαλής του κρατικού ενεργειακού κολοσσού της Βραζιλίας, της Petrobras, Ζοζέ Μάουρο Κοέλιο, λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η ανακοίνωση των νέων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, σε ένα διάστημα που το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε προεκλογικό ρυθμό.

Ακολουθώντας την ανοδική τάση στις διεθνείς τιμές, ο κρατικός ενεργειακός όμιλος είχε ήδη αυξήσει σημαντικά τις τιμές προκαλώντας δυσφορία στην κοινή γνώμη και τελικά το Σάββατο ανακοίνωσε νέες ανατιμήσεις κατά 5,3% για τη βενζίνη και κατά 14,2% για το ντίζελ.

Η ανακοίνωση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις λαμβάνοντας και πολιτικές διαστάσεις σε ένα διάστημα που η χώρα βρίσκεται στην ευθεία για τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Μάλιστα ο πρόεδρος της κάτω βουλής και στενός σύμμαχος του προέδρου Ζαϊρ Μπολσονάρου ζήτησε δημοσίως την παραίτηση του Κοέλιο, ενώ για να προστατευτεί πολιτικά ο ίδιος Βραζιλιάνος πρόεδρος έκανε λόγο για προδοσία του λαού.

Ξεκίνησε δε, και συζήτηση στη βουλή για την πιθανότητα να δρομολογηθεί έρευνα κατά των πολιτικών της διοίκησης της Pebrobras, με αποτέλεσμα τελικά ο Κοέλιο να αναγκαστεί σε παραίτηση. Πλέον το διοικητικό συμβούλιο προτείνει ένα πάγωμα στις τιμές των καυσίμων, σε πρώτη φάση για 45 μέρες.

Η αύξηση του πληθωρισμού και η εκτίναξη του κόστους ζωής εξελίσσεται σε ένα από τα κυριότερα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας και αιχμή του δόρατος στην καμπάνια του αριστερού Λούλα ντα Σίλβα για την εκδίωξη του συντηρητικού Μπολσονάρου από την εξουσία.

Οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες έχουν να κάνουν με το γεγονός πως η χώρα διαθέτει σημαντική παραγωγή πετρελαίου, ικανή να καλύψει τις ανάγκες της.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο μέσος όρος παραγωγής κυμαίνεται στα 2,94 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που τοποθετεί την Βραζιλία στην κορυφή των κρατών παραγωγής στην Λατινική Αμερική, έχοντας ξεπεράσει το Μεξικό και την Βενεζουέλα. Μάλιστα, είναι από τις χώρες που έχει συζητήσει με δυτικούς συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής της προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του ρωσικού αργού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή