Να απελάσει Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός του αν η διεθνής κοινότητα δεν βοηθήσει στον επαναπατρισμό τους απειλεί ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, καθώς η χώρα έχει βυθιστεί σε πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Ο Λίβανος δηλώνει ότι φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ανά κάτοικο παγκοσμίως.

Βοήθεια ή απέλαση

«Έντεκα χρόνια από τότε που άρχισε η συριακή σύγκρουση, ο Λίβανος  δεν είναι πλέον σε θέση να φέρει ένα τέτοιο βάρος», προειδοποίησε ο Νατζίμπ Μικάτι, αναφερόμενος στον πόλεμο στη γειτονική Συρία που ξέσπασε το 2011.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί με τον Λίβανο για τον επαναπατρισμό των εκτοπισμένων Σύρων», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης.

«Διαφορετικά, ο Λίβανος θα λάβει μια απόφαση που δεν είναι η ευκταία για τις δυτικές χώρες, δηλαδή την απέλαση των  Σύρων από τον Λίβανο», προειδοποίησε, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει «με νόμιμο τρόπο».

Ο Μικάτι προχώρησε σε αυτές τις αναφορές μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του «Σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης στον Λίβανο 2022-2023», που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, και έχει στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 1,5 εκατομμύριο Λιβανέζους, στον ίδιο αριθμό Σύρων προσφύγων και σε περισσότερους από 200.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Από το 2015, βοήθεια εννέα δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει παρασχεθεί στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Και σήμερα, ο Λίβανος ζήτησε 3,2 δισεκ. δολάρια «για να αντιμετωπίσει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της συριακής κρίσης», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στα τέλη Μαΐου, ο Λιβανέζος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Χέκτορ Χατζάρ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι ο Λίβανος δεν μπορούσε πλέον να αντέξει «το κόστος» της φροντίδας των Σύρων προσφύγων στο έδαφός του.

Κρίση

Ο Λίβανος διανύει από το 2019 πρωτοφανή οικονομική κρίση, μια από τις χειρότερες στην παγκόσμια ιστορία μετά το 1850, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η κρίση αυτή βύθισε ξαφνικά στη φτώχεια πολλούς Λιβανέζους, αυξάνοντας τη δημόσια δυσαρέσκεια απέναντι στη συνεχιζόμενη παρουσία των Σύρων προσφύγων στη χώρα.

Μερικοί πολιτικοί και ειδικοί δήλωσαν πρόσφατα ότι χάρη στις δωρεές σε δολάρια των υπηρεσιών αρωγής, οι Σύροι πρόσφυγες λαμβάνουν περισσότερη βοήθεια από τους πιο πάμφτωχους Λιβανέζους.

Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποίησαν για τον κίνδυνο απέλασης των προσφύγων προς τη Συρία, όπου οι αρχές, σύμφωνα με τις ΜΚΟ, συνέλαβαν, βασάνισαν ή εξαφάνισαν Σύρους που επέστρεψαν στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία