Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 και ο εκδότης μιας από τις τελευταίες μεγάλες ανεξάρτητες εφημερίδες της Ρωσίας, έβγαλε στο σφυρί το βραβείο του, προς 103,5 εκατ. δολ. για να βοηθήσει τα παιδιά που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία .

Όλα τα έσοδα από τη δημοπρασία, η οποία συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τη Δευτέρα, θα ωφελήσουν την ανθρωπιστική απάντηση της UNICEF για τα εκτοπισμένα παιδιά της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Heritage Auctions, η οποία πραγματοποίησε την πώληση στη Νέα Υόρκη.

Η εφημερίδα Novaya Gazeta του Μουράτοφ, η οποία ασκούσε σφοδρή κριτική στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνησή του, ανέστειλε τις επιχειρήσεις στη Ρωσία τον Μάρτιο μετά από προειδοποιήσεις από το κράτος για την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία.

Λογοκρισία

Η πίεση εναντίον των φιλελεύθερων ρωσικών μέσων ενημέρωσης ήταν συνεχής υπό τον Πούτιν, ήδη από το 1999, αλλά αυξήθηκε μετά την αποστολή στρατευμάτων της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και οι κρατικά ελεγχόμενοι οργανισμοί ακολουθούν πιστά τη γλώσσα που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να περιγράψει τη σύγκρουση με την Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» για τη διασφάλιση της ρωσικής ασφάλειας και την «αποναζιστικοποίηση» του γείτονά της. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του λένε ότι πρόκειται για έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Τίμημα ρεκόρ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, η δημοπρασία του βραβείου του Μουράτοφ κατέρριψε το ρεκόρ για οποιοδήποτε βραβείο Νόμπελ έχει δημοπρατηθεί, με αναφορές να λένε ότι η προηγούμενη υψηλότερη πώληση έφτασε λίγο κάτω από τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό το βραβείο δεν μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη προσφορά δημοπρασίας», ανέφερε η Heritage Auctions σε δήλωση πριν από την πώληση.

«Ο κ. Μουράτοφ, με την πλήρη υποστήριξη του προσωπικού του στη Novaya Gazeta, μας επιτρέπει να δημοπρατήσουμε το μετάλλιό του όχι ως συλλεκτικό αλλά ως ένα γεγονός που ελπίζει ότι θα επηρεάσει θετικά τις ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων».

Ο Μουράτοφ, ο οποίος ίδρυσε τη Novaya Gazeta το 1991, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2021 μαζί με τη Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες για τις προσπάθειές τους να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία «αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη». Ο ίδιος δεσμεύτηκε να δωρίσει περίπου 500.000 δολάρια από αυτό το χρηματικό έπαθλο σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, αφιέρωσε το Νόμπελ του στους έξι δημοσιογράφους της Novaya Gazeta που έχουν δολοφονηθεί από το 2000.

Ο κατάλογος αυτός περιελάμβανε τη δημοσιογράφο Anna Politkovskaya, επικριτή του πολέμου της Ρωσίας στην Τσετσενία, η οποία σκοτώθηκε το 2006 στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της στη Μόσχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης