Δημοσιογράφοι από την παλαιότερη ανεξάρτητη εφημερίδα της Ρωσίας, τη Novaya Gazeta, δημιούργησαν ένα νέο μέσο ενημέρωσης με έδρα την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την συνεχιζόμενη επιχείρηση λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης εν μέσω του πολέμου της χώρας τους στην Ουκρανία.

Η δημιουργία της Novaya Gazeta Europe, σύμφωνα με τους «The Moscow Times», έρχεται εννέα ημέρες αφότου ο ρώσος εκδότης της ανέστειλε τις δραστηριότητες της εφημερίδας στη Μόσχα. Η εφημερίδα, με επικεφαλής τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης εκδότη, Ντμίτρι Μουράτοφ, είχε επανειλημμένα απειληθεί με κλείσιμο, λόγω  δημοσιευμάτων της σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο αρχισυντάκτης της Novaya Gazeta Europe, Κίριλ Μαρτινόφ, είπε ότι η εφημερίδα θα είναι ανεξάρτητη από τη ρωσική Novaya Gazeta, «τόσο νομικά όσο και πρακτικά». Μάλιστα, το newsroom θα αποτελείται από στελέχη της Novaya Gazeta που έχουν επιλέξει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

«Δεν θα υπάρχει κανείς που θα εργάζεται για τη Novaya Gazeta και τη Novaya Gazeta Europe ταυτόχρονα», είπε ο Μαρτινόφ στους Moscow Times την Πέμπτη. «Θα έχουμε το δικό μας συντακτικό συμβούλιο και οδηγίες».

Ο νέος τίτλος θα καλύπτει τις ρωσικές υποθέσεις τόσο στα ρωσικά όσο και στα αγγλικά, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει το εγχώριο και το διεθνές κοινό.  

Ο Μαρτινόφ, ο οποίος τώρα διαμένει στη Ρίγα, λέει ότι η ομάδα σκέφτεται επίσης να κυκλοφορήσει μια έκδοση στη λετονική γλώσσα.

«Θέλουμε να δείξουμε στην τοπική κοινωνία ότι δεν έχουμε αυτό το ιμπεριαλιστικό σύμπλεγμα. Δεν περιμένουμε από τους ανθρώπους να μιλούν ρωσικά στα μέρη όπου ερχόμαστε», είπε.

Ενώ η Novaya Gazeta Europe θα κυκλοφορήσει επίσημα την επόμενη εβδομάδα, το κανάλι Telegram, το Instagram και το Twitter της εφημερίδας λειτουργούν ήδη. Ο Mαρτινόφ λέει ότι η ομάδα εργάστηκε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να εδραιωθεί, ώστε να συνεχίσει να καλύπτει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πιστεύουμε ότι οι αναγνώστες μας είναι οι άνθρωποι που νοιάζονται για τη μοίρα της Ρωσίας, τα σημερινά γεγονότα, την καταστροφή της οποίας γινόμαστε μάρτυρες τώρα», είπε στους Moscow Times.

«Νομίζω ότι πρέπει να αγωνιστούμε για τη φωνή της αντιπολεμικής Ρωσίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Δεδομένου ότι πέρασαν λιγότεροι από πέντε μήνες από την από κοινού απονομή του Νόμπελ Ειρήνης (στον εκδότη Μουράτοφ) και το κλείσιμο της Novaya Gazeta, πιστεύω ότι πρέπει να αντλήσουμε κάποια μαθήματα, να αυξήσουμε τα διακυβεύματα και να δημιουργήσουμε κάτι παγκόσμιο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο Μουράτοφ συμμετείχε στη δημιουργία της Novaya Gazeta Europe. «Δεν μπορούμε να το αποκαλύψουμε αυτό για λόγους ασφαλείας», εξήγησε.

Η ρωσική Novaya Gazeta, που ιδρύθηκε το 1993, καλύπτει εδώ και καιρό ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως οι πόλεμοι στην Τσετσενία, η διαφθορά, η τρομοκρατική επίθεση στο Nord Ost και η δίωξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ της Ρωσίας.

Η εφημερίδα ανέστειλε τις δραστηριότητές της αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νέο νόμο, που τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας με φυλάκιση έως και 15 ετών.  

Παρατηρητές λένε ότι ο νόμος στοχεύει σε δημοσιογράφους, που αναφέρονται αδέσμευτα για τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως ο Μαρτίνοφ δεν φοβάται πιθανή δίωξη. «Θα δημιουργήσουμε, φυσικά, πρωτόκολλα ασφαλείας για τους ανθρώπους που εργάζονται για εμάς. Θα επιλέξουν αν θέλουν να δημοσιεύσουν με τα ονόματά τους», είπε στους Moscow Times.  

Και τόνισε: «Έχω κάνει την επιλογή μου. Τα τρέχοντα γεγονότα είναι τόσο φρικτά, που είναι πολύ αργά για μένα να φοβηθώ μια ποινική δίωξη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube