
Σε πολύ διαφορετικά επίπεδα κινήθηκαν οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών σε επίπεδο ΕΕ στο 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.
Η Ελλάδα βρέθηκε στην 18η θέση της σχετικής κατάταξης με 87,4% του μέσου όρου στην ΕΕ, δηλαδή κινήθηκε στην ομάδα των χωρών με χαμηλότερο επίπεδο τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ (100).
Ειδικότερα, πιο πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, η χώρα μας κινήθηκε στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (106%), στα αλκοολούχα ποτρά και καπνό (101,1%) και στα ηλεκτρονικά (104,6%). Πιο χαμηλά κινήθηκε σε ενέργεια, έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, καθώς και ρούχα και παπούτσια.
Οι πιο ακριβές χώρες
Η Δανία και η Ιρλανδία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα τιμών με ποσοστό 140% του μέσου όρου της ΕΕ. Ακολούθησαν το Λουξεμβούργο (132%), η Σουηδία (128%) και η Φινλανδία (126%). Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, βρέθηκαν στην Πολωνία (60%) και στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (56%).
Σε ποιες υπηρεσίες και αγαθά καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αποκλίσεις τιμών
Την πιο μεγάλη απόκλιση στο επίπεδο τιμών στην ΕΕ κατέγραψαν τα εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς ήταν σχεδόν 3,4 φορές υψηλότερο το επίπεδο τιμών στην πιο ακριβή χώρα από ό,τι στη φθηνότερη.
Τα επίπεδα τιμών κυμαίνονταν από 46% του μέσου όρου της ΕΕ στη Βουλγαρία, 54% στη Ρουμανία και 62% στην Ουγγαρία, έως 155% του μέσου όρου στη Δανία, 137% στη Σουηδία και 133% στη Φινλανδία.
Το αλκοόλ και ο καπνός κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, με τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών να καταγράφονται στη Βουλγαρία (64% του μέσου όρου της ΕΕ), την Πολωνία (72%) και την Ουγγαρία (79%) και τα υψηλότερα στην Ιρλανδία (205%). Φινλανδία (173%), Σουηδία (136%) και Δανία και Γαλλία (και οι δύο 134%). Αυτή η μεγάλη διακύμανση τιμών οφείλεται κυρίως στις διαφορές της φορολόγησης αυτών των προϊόντων.
Τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν φθηνότερα στη Ρουμανία (69% του μέσου όρου της ΕΕ) και στην Πολωνία (72%), ενώ ήταν πιο ακριβά στο Λουξεμβούργο (125% του μέσου όρου), στη Δανία (120%) και στην Ιρλανδία (119%) ).
Τα ρούχα είναι μια ομάδα προϊόντων όπου οι τιμές διέφεραν λιγότερο μεταξύ των κρατών μελών, κυμαινόμενες από 76% του μέσου όρου στη Βουλγαρία έως 134% στη Δανία. Ο εξοπλισμός προσωπικών μεταφορών κατέγραψε επίσης μικρότερη διαφορά τιμών μεταξύ των κρατών μελών, με την Πολωνία (81% του μέσου όρου της ΕΕ) να είναι φθηνότερη και τη Δανία (138%) πιο ακριβή. Οι διαφορές τιμών ήταν επίσης περιορισμένες για τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, από 88% του μέσου όρου στην Πολωνία σε 113% στην Ολλανδία.


Latest News

Ποια αμερικανικά προϊόντα σκέφτεται να εξαιρέσει από τους δασμούς 125% το Πεκίνο
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ