Oι οικονομίες των χωρών της Νότιας Ευρώπης – ανάμεσά τους και η Ελλάδα- θα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως εκτιμά η Oxfords Economics για φέτος, καθώς αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα, σε συνδυασμό με τη διαφορά που εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεταξύ της δραστηριότητας των υπηρεσιών που επιδεικνύουν σημαντική αντοχή και ενός πιο εξασθενημένου βιομηχανικού τομέα.

Ο τουρισμός «κλειδί» για Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία

Οι χώρες που υπερέχουν στον παραδοσιακό τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, θα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρωζώνης φέτος με βάση τις προβλέψεις του Oxfords Economics. Γενικότερα, η ισχυρή επιστροφή της «κοινωνικής» κατανάλωσης μετά από δύο χρόνια περιορισμών και lockdowns θα οδηγήσει επίσης στην ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες, δεδομένης της οικονομικής τους δομής.

Παρά τον μεγάλο τουριστικό της τομέα, οι προοπτικές της Ιταλίας δεν είναι τόσο θετικές, καθώς η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική οικονομία στην ήπειρο και ως εκ τούτου θα επηρεαστεί περισσότερο από τους «αντίθετους ανέμους» που πλήττουν τον βιομηχανικό κλάδο.

Ο ρόλος του Next Generation

Ο άλλος κύριος παράγοντας που στηρίζει αυτήν την απόκλιση είναι η προοπτική μεγάλης αύξησης των κρατικών επενδύσεων φέτος λόγω της διάθεσης κεφαλαίων στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκαμψης της ΕΕ Next Generation, δεδομένου ότι οι οικονομίες του Νότου θα είναι από τους μεγαλύτερους αποδέκτες αυτών των κεφαλαίων. Αλλά πέρα ​​από αυτό, η Oxfords Economics διαπιστώνει ότι οι διαφορές στη συνολική δημοσιονομική στάση έχουν πολύ μικρή συσχέτιση με τις σχετικές επιδόσεις μεταξύ των χωρών φέτος.

Η υπεραπόδοση που αναμένεται στη Νότια Ευρώπη είναι σημαντική καθώς έρχεται σε μια περίοδο που οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την άνοδο των αποδόσεων των περιφερειακών ομολόγων. Εκτιμάται ότι οι «ούριοι άνεμοι» είναι αρκετά ισχυροί για να αντισταθμίσουν τη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών βραχυπρόθεσμα, αλλά προβλέπονται αυξανόμενοι κίνδυνοι για τις προοπτικές στο 2023 στην περιοχή της ευρωζώνης.

«Με τις οικονομικές προοπτικές να επιδεινώνονται ραγδαία καθώς τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, οι επιδόσεις του τομέα των υπηρεσιών, και ειδικότερα του τουρισμού, θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της οικονομίας της ευρωζώνης τα επόμενα τρίμηνα. Αυτό θα είναι κρίσιμης σημασίας για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σε μια εποχή που οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων», σχολίασε η Έιντζελ Ταβαλέρα, επικεφαλής του Europe Macro.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή