Στην τελευταία αναπτυσσόμενη «φιλολογία», όπως τη χαρακτήρισε, περί εκδήλωσης, ενδιαφέροντος σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εισηγμένης κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ο Γιώργος Περιστέρης στην εισαγωγική του τοποθέτηση είπε ότι «δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά, κατά διαστήματα, σχεδόν κάθε χρόνο εμφανίζονται σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια για την εταιρεία. Και φέτος εμφανίζονται τέτοια κεφάλαια», πρόσθεσε για να συμπληρώσει: «Όμως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και οριστικό. Όταν υπάρξει κάτι, προφανώς και αμελητί θα το ανακοινώσουμε».

Διαβάστε επίσης: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αποδέκτης επενδυτικού ενδιαφέροντος η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Υπεραξία στους μετόχους

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μίλησε για τα άμεσα και τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια της εισηγμένης, τα οποία «δίνουν υπεραξία στους μετόχους και την εταιρεία», σύμφωνα με τον ίδιο.

Διαβάστε επίσης: Τέρνα Ενεργειακή: Στο AA η πιστοληπτική της ικανότητα από την ICAP CRIF

Όπως ανέλυσε η εταιρεία στοχεύει στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ώστε το 2029 η εγκατεστημένη ισχύς τους να ανέλθει στα 6,5 GW. Τα έργα θα είναι όλων των τεχνολογιών και στην αποθήκευση. «Τα έργα δεν είναι αόριστα είναι συγκεκριμένα έργα είναι συγκεκριμένα με ονόματα, θέσεις, έρευνες και μελέτες. Και έχουν εξασφαλισμένα κεφάλαια έως το 2025 ύψους 2,5 δις. ευρώ», τόνισε. Δήλωσε βέβαιος πως θα αυτά τα έργα θα γίνουν «συγκεντρώνοντας την τεχνογνωσία μας και την εμπιστοσύνη των χρηματοδοτών μας»

Το μέρισμα

Η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την εισήγηση της διοίκησης για τη διανομής μερίσματος ύψους 0,34 ευρώ ανά μετοχή και συνολικού ύψους 40 εκ. ευρώ. «Είμαστε συνεπείς στην πολιτική μας για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους», σχολίασε ο κ. Περιστέρης και υπογράμμισε: «Ελπίζουμε στο μέλλον να αυξηθεί έτι περαιτέρω χωρίς, όμως, να δυσκολευτεί το επενδυτικό πρόγραμμα γιατί αυτό θα δώσει υπεραξία», πρόσθεσε. Η έναρξη καταβολής του μερίσματος θα γίνει στις 11 Ιουλίου, ενώ η ημερομηνία αποκοπής είναι η 4η Ιουλίου.

Το ενεργειακό κόστος

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα του ενεργειακού κόστους: «Είμαστε γείτονες ενός πολέμου και υφιστάμεθα τις συνέπειες του. Ο πόλεμος είναι τραγικός για τα εμπλεκόμενα μέρη. Έχει συνέπειες για όλη την Ευρώπη και ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Ο ενεργειακός τομές εκτοξεύει τους λογαριασμούς σε δυσθεώρητα ύψη», είπε και συνέστησε: «Αυτή η αύξηση των τιμών της ενέργειας άρχισε να εμφανίζεται ένα εξάμηνο πριν τον πόλεμο και οφείλεται σε γεωπολιτκούς λόγους. Θα έπρεπε να προχωρήσουμε περισσότερο σε ενεργειακή αυτονομία, δηλαδή στη διείσδυση των ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις».

Ο ίδιος θύμισε ότι ανάλογες ενεργειακές κρίσεις είχαν συμβεί και τις δεκαετίες του ’70 και του 2000, συμπληρώνοντας, όμως, πως πριν από 40 χρόνια δεν είχε αναπτυχθεί η τεχνολογία των ΑΠΕ.

Έκκληση στην πολιτεία

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υπογράμμισε τη σημασία των ΑΠΕ για το ενεργειακό κόστος και το περιβάλλον αφήνοντας και αιχμές για τα εμπόδια ανάπτυξης τους: «Σήμερα εθελοτυφλούμε για τις ΑΠΕ. Κοιτάζουμε πως θα περιορίσουμε την εγκατάσταση των ΑΠΕ αντί να την αυξήσουμε. Αυτές προσφέρουν και ενεργειακή αυτονομία και φθηνό κόστος για τους καταναλωτές. Πέραν του ότι καθυστερούν την κλιματική καταστροφή», καυτηρίασε.

Μίλησε για δικαίωση των πρωτοβουλιών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία από το 1996 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των ΑΠΕ «και εξακολουθούμε με συνέπεια και με οφέλη για τους μετόχους, τους εργαζόμενους, την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε.

«Ελπίζουμε ότι επιτέλους η πολιτεία με επικεφαλής τους πολιτικούς θα συνταχθούν με αυτό που είναι αναπόδραστο να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ, η αποθήκευση και οι διασυνδέσεις», συνέχισε ο κ. Περιστέρης και θύμισε παλινωδίες της πολιτείας στο θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων: «Το 2009 έως 2010 υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από 10 σοβαρούς ενδιαφερόμενους, από εταιρείες με κεφαλαιακή επάρκεια, να εγκαταστήσουν θαλάσσια αιολικά πάρκα. Κάτι που τότε επιτρεπόταν από όλες τις απόψεις. Τότε το 2010 η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να τα σταματήσει όλα ώστε να κάνει ένα άριστο πλαίσιο. Αυτό το κυνήγι της αριστείας μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα 1 έως 2 Γιγαβατ», υποστήριξε και απεύθυνε έκκληση στην πολιτεία:

«Κάνουμε μία παράκληση στην πολιτεία. Αυτό είναι λάθος θα μπορούσε να δώσει διέξοδο, αφήνοντας να εξελιχθούν τα πράγματα και να εγκατασταθούν θαλάσσια πάρκα ισχύος 1 Γιγαβατ ώστε να απαλύνουν τον πόνο των καταναλωτών…», τόνισε εννοώντας τη συμβολή της καθαρής ενέργειας στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Τέλος, με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία οι μέτοχοι ενέκριναν τα θέματα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης