
Όταν μια φουσκοθαλασσιά παρέσυρε το σπίτι του το 2011, ο Μουρένι Σάνι Αλακίγια πήρε δάνειο για να χτίσει καινούργιο πιο μακριά από την ακτή. Και αυτό όμως κινδυνεύει καθώς η θάλασσα καταπίνει το Οκούν Άλφα, μια παράκτια γειτονιά στο Λάγος, οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας.
Εκατοντάδες άλλοι κάτοικοι έχουν δει τα σπίτια τους να χάνονται στα παλιρροϊκά κύματα, μια αργή αλλά βασανιστική καταστροφή που αποδίδεται από ειδικούς στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι ελπίδες τους εστιάζονται αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο της Κοινοπολιτείας των Εθνών στη Ρουάντα, όπου αρχηγοί κρατών θα συζητήσουν τα κλιματικά βάσανα της Νιγηρίας.
Τριπλό χτύπημα
Η Αφρική είχε ελάχιστη συμμετοχή στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όμως ο πληθυσμός της είναι από τους πιο ευάλωτους στις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης, επισήμαινε κλιματική έκθεση του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο.

Κάποτε ήταν κομμωτήριο, σήμερα είναι ερείπια στην παραλία (Reuters)
Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, η οποία εκτείνεται από το νότιο άκρο της Σαχάρας μέχρι τον Κόλπο της Γουινέας βρίσκεται σε τριπλό κίνδυνο λόγω της κλιματικής κρίσης: η έρημος επεκτείνεται στα βόρεια βοσκοτόπια, οι βροχές διαβρώνουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Δέλτα του Νίγηρα στα ανατολικά, και ο Ατλαντικός Ωκεανός πλημμυρίζει τη νότια ακτή της.

Κάθε τρικυμία και κάθε πλημμυρίδα φέρνει μια μικρή τραγωδία (Reuters)
Το Λάγος, απλωμένο πάνω από λιμνοθάλασσες επικίνδυνα κοντά στον ωκεανό, αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας μαζί με τις πολιτείες του Μπαγιέλσα και του Δέλτα, όπου απειλούνται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Υδρολογικών Υπηρεσιών της χώρας.
Αν και ο Μουρένι φρόντισε πριν από μια δεκαετία να μετακομίσουν οι γυναίκα του και τα παιδιά του σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ο ίδιος δεν νοιώθει έτοιμος να εγκαταλείψει το πατρικό του.
Ο ωκεανός όμως καταπίνει όλο και περισσότερη γη και ο ταλαιπωρημένος Νιγηριανός αντιλαμβάνεται ότι είναι θέμα χρόνου να μετακομίσει κι αυτός.


Latest News

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS-Στα μισά του δρόμου για το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας
Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο, το οποίο αν ξεπεραστεί τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά

Τεράστια η πέραση για ιδιωτικά τζετ -Ρεκορ πτήσεων το 2022
Παράλληλα όμως, υπερδιπλασιάστηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Επένδυση 4,5 δισ. δολαρίων της Ford σε εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών
Για το νέο εργοστάσιο στην Ινδονησία η Ford θα συνεργαστεί με την βραζιλιάνικη Vale και την κινεζική Huayou Cobalt

Μεταβιβάζονται λιγνιτικές εκτάσεις της ΔΕΗ στο Δημόσιο
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της εταιρείας

Η «ιστορική» απόφαση του ΟΗΕ για την κλιματική δικαιοσύνη - Η διαφωνία των ΗΠΑ
Τι περιλαμβάνει το κείμενο που στήριξαν μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλά κράτη

Οι ΑΠΕ θα έχουν καλύψει το 42% των αναγκών ως το 2030 - Οι στόχοι της ΕΕ
Η πολιτική συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το ευρωκοινοβούλιο και τις χώρες της ΕΕ

Ποιο είναι το «κλειδί» για τη βιομηχανία πράσινου υδρογόνου
Η ικανότητα της Κίνας να κατασκευάζει ηλεκτρολύτες θα μπορούσε να αυξηθεί περίπου 20 φορές έως το 2028

Ψηφίζει και το Παρίσι... αλλά για το μέλλον των ηλεκτρικών σκούτερ
Οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα εάν θα εκδιώξουν τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά σκούτερ από την πόλη

Νέες επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από την Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος
H εταιρεία κατοχύρωσε 4 άδειες παραγωγής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών συνολικής ισχύος 386.4MW από τη ΡΑΕ

Η Τesla... στρίμωξε τη Lucid που απολύει το 18% των υπαλλήλων της
Η Lucid προέβλεψε ότι η παραγωγή οχημάτων της το 2023 θα είναι πολύ χαμηλότερη από τις προσδοκίες των αναλυτών