Όταν μια φουσκοθαλασσιά παρέσυρε το σπίτι του το 2011, ο Μουρένι Σάνι Αλακίγια πήρε δάνειο για να χτίσει καινούργιο πιο μακριά από την ακτή. Και αυτό όμως κινδυνεύει καθώς η θάλασσα καταπίνει το Οκούν Άλφα, μια παράκτια γειτονιά στο Λάγος, οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

Εκατοντάδες άλλοι κάτοικοι έχουν δει τα σπίτια τους να χάνονται στα παλιρροϊκά κύματα, μια αργή αλλά βασανιστική καταστροφή που αποδίδεται από ειδικούς στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι ελπίδες τους εστιάζονται αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο της Κοινοπολιτείας των Εθνών στη Ρουάντα, όπου αρχηγοί κρατών θα συζητήσουν τα κλιματικά βάσανα της Νιγηρίας.

Τριπλό χτύπημα

Η Αφρική είχε ελάχιστη συμμετοχή στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όμως ο πληθυσμός της είναι από τους πιο ευάλωτους στις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης, επισήμαινε κλιματική έκθεση του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο.

Κάποτε ήταν κομμωτήριο, σήμερα είναι ερείπια στην παραλία (Reuters)

Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, η οποία εκτείνεται από το νότιο άκρο της Σαχάρας μέχρι τον Κόλπο της Γουινέας βρίσκεται σε τριπλό κίνδυνο λόγω της κλιματικής κρίσης: η έρημος επεκτείνεται στα βόρεια βοσκοτόπια, οι βροχές διαβρώνουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Δέλτα του Νίγηρα στα ανατολικά, και ο Ατλαντικός Ωκεανός πλημμυρίζει τη νότια ακτή της.

Κάθε τρικυμία και κάθε πλημμυρίδα φέρνει μια μικρή τραγωδία (Reuters)

Το Λάγος, απλωμένο πάνω από λιμνοθάλασσες επικίνδυνα κοντά στον ωκεανό, αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας μαζί με τις πολιτείες του Μπαγιέλσα και του Δέλτα, όπου απειλούνται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Υδρολογικών Υπηρεσιών της χώρας.

Αν και ο Μουρένι φρόντισε πριν από μια δεκαετία να μετακομίσουν οι γυναίκα του και τα  παιδιά του σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ο ίδιος δεν νοιώθει έτοιμος να εγκαταλείψει το πατρικό του.

Ο ωκεανός όμως καταπίνει όλο και περισσότερη γη και ο ταλαιπωρημένος Νιγηριανός αντιλαμβάνεται ότι είναι θέμα χρόνου να μετακομίσει κι αυτός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης