Περπατώντας στην Κοπεγχάγη -αλλά και σε κάποιες άλλες πόλεις της Δανίας- οι ξένοι ταξιδιώτες και όχι μόνο βλέπουν με έκπληξη κάποια υπερυψωμένα παγκάκια στην άκρη των δρόμων σε επιλεγμένα, δημοφιλή σημεία της πόλης.

Στην αρχή σου προκαλούν έκπληξη, κυρίως επειδή μοιάζουν άβολα και δύσκολο να καθίσει κανείς, όμως η ύπαρξη τους έχει μια ξεχωριστή σημασία: είναι τμήμα μιας πρωτοβουλίας για την αφύπνιση του κοινού για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών η στάθμη των θαλασσών αναμένεται να αυξηθεί έως κατά ένα μέτρο μέχρι τα τέλη του αιώνα. Οπότε τα υπερυψωμένα παγκάκια της Κοπεγχάγης, που στέκονται 85 εκατοστά πάνω από το έδαφος, δίνουν στην ευκαιρία σε όποιον καθίσει σε αυτά να συνειδητοποιήσει πως θα είναι η πραγματικότητα γύρω του όταν το νερό της θάλασσας θα έχει φτάσει στο ύψος αυτό, αλλάζοντας όσα είναι γύρω μας και συνάμα τον τρόπο ζωής μας.

Τα παγκάκια αποτελούν τμήμα της καμπάνιας «Η Γη μας – η ευθύνη μας» και ήδη έχουν πετύχει μέρος του στόχου τους, καθώς έχουν γίνει θέμα συζήτησης, απασχολούν το εγχώριο κοινό, αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Οι πλημμύρες θα γίνουν τμήμα της καθημερινής μας ζωής εκτός αν ξεκινήσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για το περιβάλλον μας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το Κλίμα, η στάθμη των θαλασσών αναμένεται να αυξηθεί έως κατά ένα μέτρο μέχρι το 2100, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί». Το μήνυμα αυτό είναι αποτυπωμένο σε ειδική πλακέτα σε κάθε ένα από τα παγκάκια.

Η Δανία και κυρίως η ίδια η πρωτεύουσα της λόγω της κλίσης του εδάφους, αναμένεται να είναι από τις περιοχές που θα πληγούν σημαντικά από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Ολόκληρα τμήματα της πόλης αναμένεται να «πνιγούν» αλλάζοντας τη μορφή της Κοπεγχάγης και την ζωή των κατοίκων της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green