Τον πιο δύσκολο… γρίφο για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, ο οποίος αφορά στο μέλλον των εκχερσωμένων εκτάσεων, άφησε για το τέλος το περιβαλλοντικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αφού επιλύθηκε το ιδιοκτησιακό ζήτημα που είχε ξεσηκώσει τους ιδιοκτήτες γης, κυρίως σε Δωδεκάνησα, Ανατολική και Δυτική Μάνη, νησιά του Βορείου Αιγαίου, Κυκλάδες, Ιόνιο και Κρήτη (σ.σ. εξαιρώντας τις εκτάσεις ασπάλαθων από τη δασική νομοθεσία) και ψηφίστηκε η ρύθμιση που «απεγκλωβίζει» περί τα 6,8 εκατομμύρια στρέμματα δασωμένων αγρών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ετοιμάζει το τελευταίο βήμα για τις εκχερσωμένες εκτάσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια στρέμματα.
- Διαβάστε επίσης: Δασικοί Χάρτες – Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για αντιρρήσεις
Τι αλλάζει
Ωστόσο, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΥΠΕΝ, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία σχεδιάζεται να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση έως το φθινόπωρο, δεν θα αλλάζει τον χαρακτήρα των συγκεκριμένων εκτάσεων, αλλά θα… λύνει τα χέρια των αγροτών ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν εκείνες για τις οποίες ελάμβαναν κοινοτικές ενισχύσεις.
Με άλλα λόγια, στον Δασικό Χάρτη θα συνεχίσουν να εμφανίζονται ως ΔΑ (εκχερσωμένη δασική έκταση), ωστόσο οι αγρότες που έχουν εγκατασταθεί σε αυτές θα μπορούν να τις «τακτοποιήσουν» για όσο διάστημα λαμβάνουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Για την αλλαγή χρήσης, ο δικαιούχος θα καλείται να καταβάλλει ένα χρηματικό αντάλλαγμα που θα αντιστοιχεί στην απώλεια του δασικού οικοσυστήματος, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση μια εξίσωση με παραμέτρους την αξία του δάσους, τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχει κ.λπ.
- Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ – «Μπλόκο» στις προσφυγές κατά έργων ΑΠΕ
Η τελική μορφή της ρύθμισης δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», καθώς όπως τονίζει παράγοντας του ΥΠΕΝ, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδυναμίες που μπορεί να οδηγήσουν, εκ νέου, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)». Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΣτΕ το 2019 είχε ακυρώσει ρυθμίσεις του 2014 και του 2017 με τις οποίες είχε δοθεί δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων έναντι τιμήματος, καθώς οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι παραβιάζονται τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου.
Γι΄ αυτόν τον λόγο, η προωθούμενη από το ΥΠΕΝ ρύθμιση δεν θα αφορά σε εξαγορά των εκτάσεων, αλλά σε «τακτοποίηση» για όσο διάστημα επιδοτείται η καλλιέργεια. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει στα χέρια της και μια μελέτη για τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει η αποβολή αγροτών από τις εκτάσεις που είχαν καταπατήσει στο παρελθόν για να τις καλλιεργήσουν, η οποία βασίστηκε στα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ (του κρατικού οργανισμού πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων).
- Διαβάστε επίσης: «Ανακύκλωση» ανεμογεννητριών στα νησιά
Εργαλείο
Η μελέτη εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη «εργαλείο» του ΥΠΕΝ, το οποίο μπορεί να θεμελιώσει υπέρτατο δημόσιο συμφέρον για την ανάγκη «τακτοποίησης» των εκχερσωμένων. Οι περισσότερες καταπατημένες εκτάσεις εντοπίστηκαν στη Λάρισα, στη Μαγνησία, στην Ηλεία, στη Χαλκιδική, στη Μεσσηνία, στην Πιερία, στην Αχαΐα και στη Λακωνία.
Στην περίπτωση που κάποιος αγρότης θελήσει να διεκδικήσει την ιδιοκτησία της έκτασης, υπάρχουν διάφοροι δρόμοι να μπορεί να ακολουθήσει, όπως μέσω της κτηματογράφησης (εάν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν την κυριότητα), ή με άσκηση προσφυγής ενώπιον των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών, ή των δικαστηρίων.
Πάντως, όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν αντίρρηση για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021, η προθεσμία κλείνει στις 15 Ιουλίου, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για άλλη μια φορά, να υποστηρίζει ότι δεν εξετάζει να δώσει νέα παράταση, δίχως ωστόσο να το αποκλείει κατηγορηματικά.
Latest News
Εξοχική κατοικία ακόμη και με 6 ιδιοκτήτες - Το νέο μοντέλο συνιδιοκτησίας από την Owners
Με τη συνιδιοκτησία που φέρνει η Owners, η εξοχική κατοικία γίνεται προσιτή στο 1/6 της τιμής
Σκληραίνει ο πόλεμος για τα μπόνους δόμησης – H μεγάλη δίκη στο ΣτΕ
Ομοβροντία παρεμβάσεων για τα «μπόνους» δόμησης από κατασκευαστικές, ΚΕΔΕ και ΤΕΕ – Οι επιπτώσεις στην οικοδομή
«Στοπ» του ΣτΕ στην αναθεώρηση των όρων δόμησης στον Χολαργό
Το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε «όχι» στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή του Χολαργού.
Κυρανάκης: Τα τρία μέτρα για την αγορά ακινήτων – Πώς ευνοούνται οι ιδιοκτήτες
Ο Κυρανάκης είπε ότι με τον νόμο «απεγκλωβίζονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ήταν όμηροι της ελληνικής γραφειοκρατίας και του παραλογισμού»
Ξεκινάει η διαδικασία για κατασκευή φοιτητικές εστίας στη Δυτική Μακεδονία μέσω ΣΔΙΤ
Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Δυτική Μακεδονία, μέσω ΣΔΙΤ
Ποιοι ψάχνουν «χρυσάφι» στην Ελλάδα - Το top10 της Golden Visa [γραφήματα]
Τα πάνω – κάτω στον χάρτη της αγοράς ακινήτων έχει φέρει η «Χρυσή Βίζα»
Ενοίκια έως 20 ευρώ το τ.μ. - Οι φθηνές και οι... απαγορευμένες περιοχές [πίνακες]
«Τσουχτερές» είναι οι τιμές στα ενοίκια σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI της Spitogatos
Πόσο κάνει ένα σπίτι για αγορά ανά περιοχή - Πού θα βρείτε ευκαιρίες [γραφήματα]
Το ελληνικό real estate είναι βασικός «παίκτης» στην Ευρωπαϊκή αγορά
Τα ψιλά γράμματα για την εξαγορά των καταπατημένων - Τι να προσέξετε
Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα καταπατημένα ακίνητα, αλλά τα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά είναι λαβύρινθος για όσους μπορούν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους σε δημόσια περιουσία
Τα ενοίκια δεν έπιασαν ακόμα τα υψηλά του 2010 - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, όπου τα ενοίκια έχουν μειωθεί σε σχέση με πριν από 14 χρόνια