Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για την εναλλακτική χρήση τμήματος του αγωγού του Nord Stream 2, που πλέον δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου, αποκάλυψε σε δημοσίευμα του το περιοδικό Der Spiegel.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Κρίση τύπου Lehman θα πυροδοτήσει η Ρωσία 

Το περιοδικό υποστήριξε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει στα σκαριά σχέδιο, βάσει του οποίου θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση τμήματος του αγωγού Nord Stream 2 που βρίσκεται στο γερμανικό έδαφος, με στόχο να το αποκόψει από το υπόλοιπο δίκτυο που φτάνει μέχρι τη Ρωσία. Κατόπιν τμήματα του αγωγού θα χρησιμοποιηθούν για μια διασύνδεση με τερματικό σταθμό LNG στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, διευκολύνοντας έτσι τις ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης: Πεσκόφ: Η Ρωσία είναι ένας «πολύ αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας» της Ευρώπης

Η πληροφορία προκάλεσε ήδη αντιδράσεις στη Μόσχα, που απείλησε να στραφεί νομικά κατά της Γερμανίας, αν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Θυμίζουμε πως η Γερμανία, που έχει πολύ υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο κάνει αγώνα δρόμου για την διασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών και για να μπορέσει να είναι σε θέση να εισάγει και LNG. Είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ένωσης που δεν διαθέτει καν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και πλέον δρομολογεί άρον-άρον σχέδια για την κατασκευή δύο τέρμιναλ στη Βόρεια Θάλασσα.

Επίσης, έχει ναυλώσει τέσσερα FSRU (πλοία-πλωτούς σταθμούς) για να μπορέσει στο μεταξύ να εισάγει και να μπορεί να αξιοποιήσει ποσότητεςLNG.

Το πρόβλημα για την γερμανική αγορά είναι πιεστικό, καθώς ήδη η Ρωσία έχει μειώσει πάνω από το μισό τις ροές που φτάνουν στη χώρα μέσω του Nord Stream 1, με αποτέλεσμα η επάρκεια της να έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και βέβαια υπάρχουν βάσιμοι φόβοι πως τελικά θα κλείσει τελείως τις στρόφιγγες, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο την σημασία της ταχείας αξιοποίησης ποσοτήτων LNG.

Ο γιγαντιαίος αγωγός Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πέρυσι, επρόκειτο να διπλασιάσει τις ροές φυσικού αερίου από την Ρωσία στη Γερμανία. Όμως, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Αρχικά καθυστέρησε η επικύρωση της λειτουργίας του από την αρμόδια ενεργειακή εποπτική αρχή της χώρας και τελικά, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο Καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης