Τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι κινήσεις της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης αναμένεται να πυροδοτήσουν κατάρρευση στις ενεργειακές αγορές, κρούει η Γερμανία προειδοποιώντας για ένα καταστροφικό ντόμινο παρόμοιο με αυτό της Lehman Brothers.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανέβασε το επίπεδο κινδύνου για το φυσικό αέριο της Γερμανίας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Και πρόσθεσε ότι καθώς οι προμηθευτές ενέργειας συσσωρεύουν απώλειες αναγκαζόμενοι να καλύπτουν όγκους σε υψηλές τιμές, υπάρχει κίνδυνος δευτερογενούς επίδρασης για τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους πελάτες τους.

Διαβάστε επίσης – Γερμανία: Προειδοποίηση για ύφεση, αν η Ρωσία συνεχίσει τον εκβιασμό με το φυσικό αέριο – Νέα μέτρα

«Αν αυτό το μείον γίνει τόσο μεγάλο που δεν μπορούν να το αντέξουν πια, ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει κάποια στιγμή», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μιλώντας ανοικτά για «ένα φαινόμενο Lehman στο ενεργειακό σύστημα».

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Τι συμβαίνει τελικά με το πετρέλαιο και την Ευρώπη;

Ξεμένει από ενέργεια

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ξεμείνει από ενέργεια με προφανείς επιπτώσεις επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Εδώ και μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μειώνει σταδιακά τις προμήθειες ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τις απότομες περικοπές στην κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Γερμανία, θέτοντας σε κίνδυνο τα αποθέματα για το χειμώνα.

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: «Παιχνίδια» της Gazprom με τους αγωγούς – Σε αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων Ευρώπη και Ελλάδα

Αυξημένος συναγερμός

Ο αυξημένος συναγερμός ενισχύει τα μέτρα ελέγχου στην αγορά και ορισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αναμένεται να επανενεργοποιηθούν.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Έτοιμη να επιστρέψει στον άνθρακα η Γερμανία – Φόβοι για το φυσικό αέριο

Ο Χάμπεκ είπε ότι επίσης, ότι πρόκειται για ένα μήνυμα προς την Ευρώπη να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, ενώ προγραμματίζονται συνομιλίες με τους εταίρους τις επόμενες ημέρες.

Το στάδιο συναγερμού δίνει επίσης στην κυβέρνηση την επιλογή να θεσπίσει νομοθεσία που θα επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλίσουν τις αυξήσεις κόστους σε σπίτια και επιχειρήσεις. Ο Χάμπεκ διευκρίνισε πάντως ότι καθυστερεί τις προσαρμογές των τιμών προς το παρόν για να δει πώς θα αντιδράσει η αγορά.

«Θα είναι ένας δύσβατος δρόμος που θα πρέπει να διανύσουμε ως χώρα», είπε. «Ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε ακόμα, βρισκόμαστε σε κρίση αερίου».

Νέες αυξήσεις στις τιμές

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν 1,7% στα 129,30 ευρώ (136,62 $) ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Τα συμβόλαια έχουν κερδίσει περισσότερο από 50% από τότε που ο κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom PJSC μείωσε τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream κατά περίπου 60%.

Η Γερμανία, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, θέσπισε την αρχική φάση της «έγκαιρης προειδοποίησης» στα τέλη Μαρτίου, όταν οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια ώθησαν τη Γερμανία να προετοιμαστεί για πιθανή διακοπή της προσφοράς. Το τρίτο και υψηλότερο επίπεδο «έκτακτης ανάγκης» θα περιλαμβάνει τον κρατικό έλεγχο της διανομής.

Η κρίση επεκτείνεται στην Ευρώπη

Η κρίση έχει επεκταθεί πολύ πέρα ​​από τη Γερμανία, με 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επηρεάζονται και 10 να εκδίδουν έγκαιρη προειδοποίηση βάσει του κανονισμού για την ασφάλεια του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής του αερίου είναι τώρα πιο πραγματικός από ποτέ», είπε. «Όλα αυτά είναι μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας να υπονομεύσει την ενότητά μας».

Επιστροφή στον άνθρακα

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, σε πρωτοσέλιδό άρθρο, εστιάζει στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για προσωρινή επιστροφή στην παραγωγή ρεύματος από λιγνιτορυχεία, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον: «Ένα πράσινο ‘ταμπού’ κατέρρευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο», σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ειδικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα αγωνιζόταν με πάθος για την ενεργειακή μεταρρύθμιση, θέλει να ανοίξει πάλι τα λιγνιτωρυχεία. Προσωρινά, έστω. Και μάλιστα κάνει αυτή την εξαγγελία τη στιγμή που καίγονται δάση έξω από το Βερολίνο, που η μισή Γερμανία στενάζει από τον καύσωνα, που και ο τελευταίος έχει καταλάβει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι εδώ».

Η Stuttgarter Zeitung κάνει λόγο για μία «χρονιά στερήσεων» και παρατηρεί: «Κάθε πολίτης και κάθε ιδιωτική επιχείρηση μπορεί από τώρα να εξοικονομήσει ενέργεια, συνεισφέροντας στην προσπάθεια για έναν ομαλό χειμώνα. Καμία ιδέα δεν μπορεί να απαγορεύεται εκ των προτέρων για πολιτικούς λόγους. Αυτό ισχύει για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη- που είναι επιβλαβής για το κλίμα- αντί του φυσικού αερίου, για την περαιτέρω χρήση πυρηνικών εργοστασίων σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ή για την επιβολή ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους».

Για το ίδιο θέμα η Neue Osnabrücker Zeitung παρατηρεί: «Όποιος ακούει προσεκτικά τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, αυτές τις ημέρες, θα έχει παρατηρήσει ότι προετοιμάζουν ψυχολογικά τους πολίτες για δύσκολους καιρούς. Είτε πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, που κάπως αόριστα ακόμη κάνει λόγο για ‘στερήσεις’, είτε για τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, που απροκάλυπτα μας λέει να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια. Το φθινόπωρο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο, ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές στα ύψη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας