Στην Τεχεράνη μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με στόχο να συζητήσει με την ιρανική κυβέρνηση το ζήτημα των «παγωμένων» συνομιλιών μεταξύ Ιράν και Δύσης για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής:  Ενέργεια και οικονομία στην ατζέντα της δεύτερης ημέρας

Ο κ. Μπορέλ θα παραμείνει για δυο μέρες στην Τεχεράνη, οπότε θα συναντηθεί τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας όσο και με έτερους ανώτατους αξιωματούχους με σκοπό να θέσει επί τάπητος τόσο διμερή ζητήματα που αφορούν την χώρα και την Ε.Ε., όσο κυρίως το καθεστώς των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε επίσης: Οικονομίες και αγορές στη δίνη των επιθετικών αυξήσεων των επτοκίων 

Η εξεύρεση μιας λύσης για την αναβίωση της συμφωνίας που θα οδηγούσε και πάλι στην άρση των κυρώσεων σημαίνει πως το Ιράν θα είχε το δικαίωμα να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου, κυρίως προς την Ευρώπη, σε ένα διάστημα που οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται με την… πλάτη στον τοίχο λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργεί ο πόλεμος και οι κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης, αν και ξεκίνησαν καλά, τελικά «σκόνταψαν» και έχουν  ουσιαστικά «παγώσει» από τον Μάρτιο, όμως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα με νέες επαφές μεταξύ δυτικών αξιωματούχων και Ιρανών.

Προ ημερών στην Τεχεράνη βρέθηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεγκέι Λαβρόφ. Η Ρωσία μετείχε στην αρχική διεθνή συμφωνία και μετέχει και στις διαπραγματεύσεις για την πιθανή αναβίωση της, όμως εσχάτως έχει κρατήσει πιο σκληρή στάση, καθώς στο σημείο αυτό δεν θα την συνέφερε η προοπτική το Ιράν να μπορέσει να ανοίξει για τα καλά τις στρόφιγγες του.

Ο ίδιος ο κύριος Μπορέλ είχε την περασμένη Τετάρτη συνάντηση με τον επικεφαλή διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Ιρανικό, Ενρίκε Μόρα και τον αρμόδιο Αμερικανό διαπραγματευτή Ρόμπερτ Μάλεϊ. Αν και δεν διέρρευσαν στοιχεία για το περιεχόμενο της συζήτησης τους, λίγο μετά ανακοινώθηκε το έκτακτο ταξίδι του κ. Μπορέλ στην Τεχεράνη.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμίρ-Αμντολαχιάν σχολίασε πως το Ιράν αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα τις συνομιλίες και επανέλαβε την πρόθεση της Τεχεράνης για την επίτευξη συμφωνίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή