Χειρονομία σύμπραξης; Φλερτ με στρατηγικό βάθος; Οι ερμηνείες για το άνοιγμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τη μεριά του ΜέΡΑ25, αλλά και εν συνόλω στον προοδευτικό χάρτη, δίνουν και παίρνουν. Και η τελευταία συνέντευξη του τέως υπουργού Οικονομικών (στην ΕΡΤ1) αναζωπύρωσε μια κουβέντα για τα όρια των συμπλεύσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡΑ25, την απλή αναλογική, το εσωτερικό παιχνίδι στην Κουμουνδούρου, αλλά και το πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αφού χθες ήδη με αφορμή τις δηλώσεις Τσακαλώτου άναψε ένα νέο πολεμικό επεισόδιο μεταξύ των δύο κομμάτων – προφανώς όχι ευνοϊκό για τους έτερους μικρότερους πόλους.

Διαβάστε επίσης: Δεν χρειαζόμαστε μια επιστροφή στο 2015

Τι είπε όμως ο Τσακαλώτος; «Με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου, ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική, η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην κάνουμε την απελπισία πιστευτή, αντιθέτως να κάνουμε την ελπίδα πιστευτή».

Πάμε να το δούμε βήμα βήμα.

Πρώτον, το γενικό κάδρο. Σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εσωτερικά επικρατεί ανακωχή των ρευμάτων και των τάσεων. Μόλις την Τρίτη, ολοκληρώθηκε και ο νέος διαμοιρασμός των χρεώσεων ανά στέλεχος (πλην εξωτερικής πολιτικής που την επιφορτίζεται ο ίδιος ο Τσίπρας) στη νέα Πολιτική Γραμματεία. Επικρατεί όμως και κάτι άλλο: προεκλογικός συναγερμός. Το επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προχθές στην ΠΓ και χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό το πλαίσιο διαμορφώνει όρους πολεμικής με την κυβέρνηση και κανένας βαρόνος ή τάση εντός ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελε να χρεωθεί «τρικλοποδιές» στην τελική αντεπίθεση.

Νέα φάση

Διανύουν στην Κουμουνδούρου μια νέα φάση μετασυνεδριακή, αλλά και «λείανσης» των εσωτερικών διαφορών. Σήμερα τον τόνο τον δίνει η στρατηγική Τσίπρα. Η θέση του Τσακαλώτου για συμμαχίες με τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε όρους και μίνιμουμ πλαίσιο δεν είναι καινούργια. Το ξέρουν όσοι μιλούν μαζί του αλλά και όσοι στενά παρακολουθούν τις ομιλίες του στη Βουλή.

Παραμένει ο άτυπος αρχηγός των 53, είναι στέλεχος της Ομπρέλας, διατηρεί για τον εαυτό του την πρώτη θέση σε μια πτέρυγα του κόμματος που θέλει να λέγεται «αριστερή συνείδηση». Δεν βλέπει όμως αρνητικά τις συμπράξεις με όρους ριζοσπαστισμού και αυτό το μοιράζεται συχνά με τους συνομιλητές του. Εδώ προσθέστε τον επιταχυντή όλων των παραπάνω που λέγεται απλή αναλογική στην πρώτη κάλπη.

Ο Τσακαλώτος είναι εκ των θερμών υποστηρικτών του εν λόγω εκλογικού συστήματος. Και μια προοπτική της πρώτης κάλπης τον κάνει να «υποχωρεί» προσωπικά σε σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη (ως γνωστόν από το 2015 δεν είχαν και την καλύτερη χημεία) αλλά σήμερα να το κάνει προς όφελος του «συλλογικού» – δίνοντας πάντως έμφαση στις 5 συν 1 δεσμεύσεις που έχει χαράξει ο Τσίπρας.

Ο Τσακαλώτος, όχι τυχαία, μίλησε αμβλυμμένα και για την ύπαρξη των ρευμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως τα υπερασπίστηκε, αλλά με τη σαφή θέση πως σήμερα ο Τσίπρας «δεν αμφισβητείται». Για τους παροικούντες τη συριζαϊκή Ιερουσαλήμ ο τέως υπουργός Οικονομικών υπακούει στην παλιά καλή αρχή του «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού». Μπορεί να έχω διαφωνίες αλλά πάω με το σχέδιο που πλειοψήφησε στο κόμμα μου και μάχομαι γι’ αυτό. Κάπως έτσι οι παλιοί εχθροί μπορούν να γίνουν ξανά ή νέοι φίλοι.

Άλλη οπτική

Βέβαια, το ΜέΡΑ25 έχει άλλη οπτική. Και προφανώς μια προεκλογική συνεννόηση θα το ρευστοποιούσε επικίνδυνα στην αριστερή εκλογική δεξαμενή. Το κόμμα του Βαρουφάκη επανέλαβε λοιπόν χθες τις 7 συν 1 τομές που οφείλουν να συμπράξουν οι προοδευτικές δυνάμεις – πολλές υπερβαίνουν τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διάβαζε τους χρησμούς του Τσακαλώτου ως ολική επαναφορά στο 2015.

«Το “μέτωπο” Τσίπρα – Βαρουφάκη, που με τις καταστροφικές επιλογές του οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ξανασυγκροτείται» ανέφεραν από το Μοσχάτο. «Εχουμε σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και καλούμε όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές να τοποθετηθούν πάνω σε αυτές ανοιχτά και δημόσια», επανήλθε ο Τσακαλώτος. Θυμίζοντας πως η πολιτική συχνά είναι η τέχνη να λες κάτι αυτονόητο, που όμως δεν έχει ξαναειπωθεί με τον ίδιο τρόπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους