Τις τελευταίες μέρες, με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, την αύξηση του αριθμού των νοσηλειών στα νοσοκομεία, την εκτίμηση/παραδοχή ειδικών πως «βγάλαμε νωρίς τις μάσκες» μού φέρνει στο νου τον τίτλο μιας αγαπημένης μου μπαλάντας.

Ποιος είναι αυτός ο τίτλος; «Να ‘μαστε πάλι εδώ Ανδρέα» (συνθέτης Ανδρέας Μικρούτσικος και στιχουργός Μανώλης Ρασούλης). Νομίζω πως καταλαβαίνετε όλοι πού το πάω.

Αναρωτιέμαι λοιπόν: δεν ήξεραν όλοι αυτοί οι ειδικοί ( και όσοι πήραν την πολιτική απόφαση) να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους – με ελάχιστες εξαιρέσεις -πως ήταν ζήτημα χρόνου να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε σήμερα;

Αν δεν το ήξεραν υπάρχει πρόβλημα. Αν το ήξεραν, πάλι υπάρχει πρόβλημα… Και για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Δεν είναι η μάσκα το πρόβλημά μου. Είναι το μήνυμα που περνάς με το να καταργείς την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ιδίως στους κλειστούς χώρους…

Ποιο είναι αυτό; Ότι πάμε καλά… Και πως αυτοί που επιμένουν να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους, και εκεί που υπάρχει συνωστισμός, δεν πάνε καλά – για να το πω όσο πιο κομψά μπορώ.

Αγαπημένος μου συνάδελφος που μετακινείται καθημερινά με το Μετρό, μού έλεγε πριν από μερικές μέρες , πως παραλίγο να παίξει ξύλο (!) με έναν άλλο συνεπιβάτη όταν του ζήτησε πολύ ευγενικά να φορέσει μάσκα μιας και υπήρχε πολύ μεγάλος συνωστισμός στο βαγόνι. Μάλιστα, του προσέφερε και καινούργια σφραγισμένη μάσκα. Ο  άλλος «αφήνιασε», και αυτό, παρά το γεγονός πως  η μάσκα είναι υποχρεωτική στα ΜΜΜ (!).

Και τώρα, σε… ελεύθερη απόδοση,  μας λένε  πως βιαστήκαμε να χαρούμε το καλοκαίρι και πως βγάλαμε… πρόωρα τις μάσκες. Στο μεταξύ, έχουμε μπει, όπως όλα δείχνουν, σε μια νέα φάση έξαρσης του κορωνοϊού…

Ομολογώ πως για το θέμα της μάσκας και γενικά για τη χαλάρωση των μέτρων ήθελα να γράψω εδώ και καιρό. Αλλά έλεγα στον εαυτό μου. «Μα , δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους».

Και είναι πολλές οι περιπτώσεις φίλων μου που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και τους κοιτούσαν λες και έβλεπαν UFO επειδή φορούσαν μάσκα στο αεροπλάνο και στα συνέδρια που παραβρέθηκαν.

Νομίζω, για να απαντήσω και στο ερώτημα που έθετα στον εαυτό μου, πως μέσα σε αυτήν την τρέλα που ζούμε, είναι πιο σημαντικό να ακολουθεί κανείς τη κοινή λογική. Και η κοινή λογική λέει, πως η χρήση μάσκας πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι υποχρεωτική.

Γιατί; Επειδή προστατεύει, και επειδή προσφέρει ένα ανάχωμα ( το όποιο ανάχωμα) απέναντι στην επέλαση του κορωνοϊού. Αλλά δεν φτάνει μόνο η μάσκα. Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι το πιο βασικό μας όπλο σε αυτόν τον πόλεμο.

Και να το κρυβόμαστε πίσω από μια δήθεν ευρωπαϊκή χαλάρωση για να γλιτώσουμε χρόνο, ώστε να κάνουμε όσο γίνεται λιγότερα  προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και του εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ δεν έχει καμία σχέση με την κοινή λογική.

Αλλά μια και μιλάμε για κοινή λογική, ρωτάω: έχει καμία σχέση με την κοινή λογική να ανοίγεις την πλατφόρμα για τη διενέργεια 4ης δόσης για όσους είναι πάνω από 30 χρόνων χωρίς να υπάρχουν δεδομένα για τους όποιους κινδύνους;

Αν θέλετε την άποψή μου, η απάντηση είναι «όχι».  Κοινώς λένε: κάντε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός… Γιατί; Επειδή (προσωπικά πάντα μιλώντας) διαισθάνομαι πως υπάρχει σύγχυση, μην πω πανικός  γι’ αυτό που έρχεται…

Στο μεταξύ, η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει, και τα ξόρκια για τους κινδύνους δίνουν και παίρνουν. Αλλά είπαμε. Τα πολλά ξόρκια κάνουν κακό…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion