Μπορεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να υπήρχε έντονος σκεπτικισμός αναφορικά με τα ψηφιακά νομίσματα, ο οποίος είχε αποτυπωθεί και στην κόντρα μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο πλέον για κάποιους αποτελούν μία λύση για να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Διαφωνούν για τα κρυπτονομίσματα υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα

Όπως γράφει το coindesk.com, αναλυτές της ρωσικής τράπεζας VEB πρότειναν στη χώρα να εκδώσει ένα σταθερό νόμισμα (stablecoin) συνδεδεμένο με τον χρυσό για διεθνείς πληρωμές.

Διαβάστε επίσης – Κρυπτονομίσματα: Η νέα «βιομηχανία» της Ρωσίας

Οι επιχειρήσεις και τα crypto

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Εμπειρογνωμοσύνης της κρατικής τράπεζας περιέγραψε την ιδέα αυτή σε μια έκθεση με τίτλο «Global Payments Under the Sanctions: Current State and Perspectives», που λέει ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές εταιρείες υπό κυρώσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης , προτείνει μέτρα που θα επιτρέψουν στη Ρωσία να εμπορεύεται διεθνώς, αποφεύγοντας τις κυρώσεις που στοχεύουν στην απομόνωση της χώρας από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές.

Διαβάστε επίσης- Ρωσία: Μελετά την έγκριση της χρήσης κρυπτονομισμάτων για διεθνείς πληρωμές – Στόχος να παρακαμφθούν τα εμπόδια των κυρώσεων

Ένα «χρήσιμο εργαλείο»

Ο χρυσός μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιστάθμιση της απώλειας του μεγαλύτερου μέρους των εξαγωγικών εσόδων της Ρωσίας, λένε οι συντάκτες της έκθεσης.

Πρώτον, η χώρα μπορεί να πουλήσει τα αποθέματά της σε αγοραστές σε χώρες που δεν υποστηρίζουν τις κυρώσεις . Δεδομένου ότι οι συμφωνίες θα γίνονταν εκτός αγοράς, θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν, αναφέρει η έκθεση.

Και το «χρυσό ρούβλι» θα έχει τη στήριξη του πολύτιμου μετάλλου.

«Οι Αμερικανοί δεν θα έχουν κανένα μέσο να μπλοκάρουν τις εργασίες με το crypto-χρυσό ρούβλι, επειδή η τιμή θα συνδέεται με την τιμή του χρυσού στην παγκόσμια αγορά», αναφέρει η έκθεση.

Το stablecoin θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τον διακανονισμό συναλλαγών εισαγωγής και εξαγωγής, όχι για πληρωμές εντός της Ρωσίας, λέει.

Το παράδειγμα του Ιράν

Οι συγγραφείς προτείνουν επίσης την αύξηση της συνεργασίας με την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες BRICS, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός συστήματος διακανονισμού που βασίζεται σε blockchain.

Η έκθεση αναφέρει τη δημοτικότητα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο Ιράν , λέγοντας ότι η χώρα χρησιμοποιεί με επιτυχία κρυπτονομίσματα για να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Η περίπτωση του Ιράν «δείχνει ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να είναι μια πραγματική εναλλακτική λύση στο δολάριο ΗΠΑ σε ορισμένες περιπτώσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Blockchain