Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει η G7 ανακοίνωσε την Κυριακή την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού καθώς η σύνοδος κορυφής των Επτά στις Βαυαρικές Άλπεις ξεκινά υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μία κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να ενισχύσουν τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και να κόψουν τα μέσα χρηματοδότησης της εισβολής στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: G7: Βήματα πίσω στην πράσινη στρατηγική της Ομάδας λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης

Διαβάστε επίσης: Κυρώσεις κατά του ρωσικού χρυσού δρομολογεί η G7

Πλήγμα στους ολιγάρχες

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε σήμερα θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα χτυπήσουν την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», ανέφερε σε δήλωση ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Πρέπει να εξαλείψουμε τη χρηματοδότηση του καθεστώτος Πούτιν. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας κάνουν ακριβώς αυτό», πρόσθεσε.

Ανώτερος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η G7 θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής χρυσού την Τρίτη.

«Πρόκειται για μια βασική εξαγωγή, μια βασική πηγή εσόδων για τη Ρωσία όσον αφορά την ικανότητά της να συναλλάσσεται με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ρωσικές εξαγωγές χρυσού ήταν αξίας 12,6 δισεκατομμυρίων λιρών (15,45 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι και οι πλούσιοι Ρώσοι αγόραζαν χρυσό για να μειώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων, δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Εκτός από την απαγόρευση εισαγωγής χρυσού, οι ηγέτες της G7 είχαν επίσης «πραγματικά εποικοδομητικές» συνομιλίες για ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε μια γερμανική κυβερνητική πηγή.

Μήνυμα ενότητας

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται σε ένα πιο θολό σκηνικό σε σχέση με πέρυσι, όταν οι Βρετανοί, Καναδοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ιάπωνες και Αμερικανοί ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την πανδημία COVID-19 και ορκίστηκαν σε… καλύτερες ημέρες:

  • Οι αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές ενέργειας και τροφίμων πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν την Παρασκευή για μια «άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση πείνας».
  • Η κλιματική αλλαγή, μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα και η άνοδος του αυταρχισμού πρόκειται επίσης να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Διαβάστε επίσης- G7: Η επιστροφή του Τζο Μπάιντεν σε μια διαφορετική Ευρώπη

Ενιαίο μέτωπο για την Ουκρανία

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να επιδιώξουν να επιδείξουν ένα ενιαίο μέτωπο για να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί και να ασκήσουν πίεση στο Κρεμλίνο – αν και θα θέλουν να αποφύγουν κυρώσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και να επιδεινώσουν την κρίση κόστους ζωής δικούς τους ανθρώπους.

«Το κύριο μήνυμα από την G7 θα είναι η ενότητα και ο συντονισμός δράσης… Αυτό είναι το κύριο μήνυμα, ότι ακόμη και σε δύσκολες στιγμές… εμμένουμε στη συμμαχία μας», δήλωσε  στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι επισκέπτες

Φέτος, ο Σολτς κάλεσε ως χώρες εταίρους τη Σενεγάλη, που προεδρεύει επί του παρόντος στην Αφρικανική Ένωση, την Αργεντινή, επικεφαλής της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, καθώς και την Ινδονησία και την Ινδία, τους σημερινούς και επόμενους οικοδεσπότες της ομάδας G20 των μεγάλων βιομηχανικών χωρών , καθώς και τη Νότια Αφρική.

«Η σύνοδος κορυφής πρέπει να στείλει όχι μόνο το μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ και η G7 είναι πιο ενωμένες από ποτέ, αλλά και ότι οι δημοκρατίες του κόσμου στέκονται μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό του Πούτιν όπως ακριβώς κάνουν στον αγώνα κατά της πείνας και της φτώχειας», είπε ο Σολτς στο γερμανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή