Η ένωση διυλιστηρίων χρυσού της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι τα μέλη της δεν εισήγαγαν χρυσό από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το ποιος αγόρασε τα πολύτιμα μέταλλα της χώρας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με στοιχεία της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Διοίκησης, τον περασμένο μήνα περισσότεροι από 3 τόνοι χρυσού, αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων, στάλθηκαν από τη Ρωσία στην Ελβετία, εκ των οποίων σχεδόν όλοι είχαν τη σήμανση προς διύλιση.

Διαβάστε επίσης – Ελβετία: Ράβδοι χρυσού εισήχθησαν από τη Ρωσία μέσω Βρετανίας

Προβληματισμός για το φορτίο

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη αποστολή ρωσικού χρυσού στην Ελβετία από τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι οι ρωσικές εξαγωγές χρυσού δεν υπόκεινται σε κυρώσεις από την Ευρώπη. Ωστόσο η ελβετική βιομηχανία του πολύτιμου μετάλλου είχε δηλώσει ότι θα αποφύγει τις εισαγωγές καθώς δεν επιθυμεί να θεωρηθεί ότι χρηματοδοτεί έμμεσα τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η χρηματοδότηση του πολέμου

«Μετά από επικοινωνία με τα μέλη της, η ASFCMP επιβεβαιώνει ότι κανένα από τα μέλη της δεν είναι υπεύθυνο για αυτές τις εισαγωγές», ανέφερε σε δήλωση της την Πέμπτη η Ελβετική Ένωση Κατασκευαστών και Εμπόρων Πολύτιμων Μετάλλων.

«Αν και η ελβετική νομοθεσία και οι κυρώσεις δεν απαγορεύουν την εισαγωγή ρωσικού χρυσού στην Ελβετία, η ASFCMP θα ήθελε να επαναλάβει ότι ο χρυσός αυτός δεν έχει θέση στην Ελβετία».

Η δήλωση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα των τελικών αγοραστών, καθώς τα 14 μέλη της ASFCMP περιλαμβάνουν όλα τα μεγάλα διυλιστήρια στην Ελβετία που κυριαρχούν στην επεξεργασία πολύτιμων μετάλλων παγκοσμίως.

Παραβίαση ή όχι των κυρώσεων;

ξιωματούχοι των ελβετικών τελωνιακών υπηρεσιών εξετάζουν την εισαγωγή 3,1 τόνων ρωσικού χρυσού που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, για να δουν εάν οι συναλλαγές μέσω Βρετανίας παραβίασαν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους Ρώσους αναφορικά με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ κατά της Ρωσίας

Εισαγωγές χρυσού

Τα στοιχεία των τελωνειακών υπηρεσιών που ανακοινώθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η Ελβετία εισήγαγε χρυσό αξίας περίπου 200 εκατ. δολαρίων από τη Ρωσία τον Μάιο, τις πρώτες εισαγωγές από τότε που το Κρεμλίνο έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης: Ελβετία – Μακρά και πολύπλοκη η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η Ελβετία είναι ένα από μεγαλύτερα στον κόσμο κέντρα επεξεργασίας και διαμετακόμισης χρυσού και η Ρωσία ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ράβδων.

Η Ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακής Ασφάλειας (BAZG) ανέφερε σε ανακοίνωση ότι δεν μπορεί να δηλώσει για νομικούς λόγους ποιος εισήγαγε τον χρυσό ρωσικής προέλευσης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τρεις τόνοι

«Περίπου τρεις τόνοι χρυσού που προέρχονται από τη Ρωσία και αξίζουν 194 εκατ. ελβετικά φράγκα (202 εκατ. δολάρια) εισήχθησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελβετία. Η BAZG ελέγχει τις σχετικές εισαγωγές αναφορικά με τις κυρώσεις που εφαρμόζονται», ανέφερε η BAZG σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία – Στροφή προς τη BRICS για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή