Nα μην επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα» στην Ουκρανία καθώς κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο παράτασης της «παγκόσμιας αστάθειας», προειδοποίησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Κατά την διάρκεια συνάντησής τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η στιγμή είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου και ότι υπάρχει η δυνατότητα ανατροπή της πορείας της σύρραξης», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης διευκρινίζοντας ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης της σύρραξης τώρα δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την πρόκληση μόνιμης αστάθειας, ενώ θα έδινε στον Πούτιν το δικαίωμα να χειραγωγεί κυρίαρχα κράτη και τις διεθνείς αγορές στο διηνεκές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Διαφορετική τακτική

Αντίθετα με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται οποιονδήποτε διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει δικτάτορα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Αυτά τα σχόλια δεν απευθύνονταν φυσικά στον Μακρόν ειδικά, τόνισε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

«Ανησυχεί ότι ορισμένα σχόλια κινούνται προς την κατεύθυνση ότι θα ήταν σωστό για την Ουκρανία να επιδιώξει να διαπραγματευθεί τώρα και να απεμπολήσει την κυριαρχία της σε ορισμένα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας με αντάλλαγμα την ειρήνη. Αυτό δεν θα ήταν καλό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

Με την προώθηση του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία και τον αποκλεισμό της Οδησσού, «η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση (…) και ένας συμβιβασμός από τέτοια θέση δεν θα ευνοούσε την Ουκρανία», επέμεινε ο εκπρόσωπος διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας «συμφωνούν ως προς την ανάγκη μακροπρόθεσμης υποστήριξης της Ουκρανίας».

Σε συνέντευξή του στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι Δυτικοί θα έπρεπε κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7, που θα συνοδευθεί από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, να έχουν πραγματικές και ειλικρινείς συνομιλίες για το θέμα των επιπτώσεων του πολέμου και των κυρώσεων στο ζήτημα του πληθωρισμού, ώστε να προστατευιθεί η ενότητα που υπάρχει σήμερα.

«Θα υπάρξει, κατά ρεαλιστικό τρόπο, κάποια κούραση στους πληθυσμούς και τις πολιτικές τάξεις», είπε παραδεχόμενος ότι ανησυχεί για το θέμα αυτό.

Συναντίληψη ως προς την Άμυνα

Πάντως οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν την Ουκρανία για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της και την εδαφική της ακεραιότητα.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενες στο περιεχόμενο των διαβουλεύσεων Μακρόν-Τζόνσον, επιβεβαίωσαν ότι διαπιστώθηκε η κοινή στάση και αποφασιστικότητα των δυο χωρών στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας τους ενόψει της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης και στο σχέδιο για την δημιουργία μίας ευρωπαΐκής πολιτικής κοινότητας, η οποία θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να αποτελέσει, όπως είπε, το πλαίσιο συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών κρατών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια, η ασφάλεια και οι υποδομές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του, ανέφεραν οι γαλλικές διπλωματικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους