Νέες επιχειρήσεις στο Ντουμπάι δημιουργούν οι traders ρωσικών εμπορευμάτων, καθώς η Ελβετία καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο για αυτούς να συναλλάσσονται με τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελβετία φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες μεσάζοντες που βοηθούν στην αντιστοίχιση Ρώσων παραγωγών με αγοραστές σε όλο τον κόσμο. Τώρα, η επιβολή των κυρώσεων  κατά της Μόσχας έχει δημιουργήσει ένα ιδιότυπο κύμα μετανάστευσης προς το Εμιράτο στον Περσικό Κόλπο.

Διαβάστε επίσης – Ντουμπάι, ο νέος «παράδεισος» των Ρώσων ολιγαρχών

Οι ενεργειακοί κολοσσοί της Μόσχας

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου της Ρωσίας βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης του Ντουμπάι ως προς τις εμπορικές τους δραστηριότητες και αρκετές άλλες εταιρείες έχουν ήδη μετεγκατασταθεί εκεί.

Διαβάστε επίσης – Οι Ρώσοι ολιγάρχες «αισθάνονται τη ζέστη» των Εμιράτων

«Το εμπόριο θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Wouter Jacobs, διευθυντής του Erasmus Commodity & Trade Center στο Πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ, προσθέτοντας ότι θα σημειωθεί στροφή προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ανατολής εν γένει, σε μια δραστηριότητα η  οποία χαρακτηριζόταν από την μάλλον ευρωκεντρική της διάσταση.

Διαβάστε επίσης – Ελβετία: Ιστορική στροφή από την ουδετερότητα – Υιοθετεί τις κυρώσεις της Δύσης

Οι περιοριστικές κυρώσεις έχουν δυσκολέψει τις συναλλαγές για τις κρατικές εταιρείες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μεταφέρουν εμπορεύματα της χώρας. Οι ανεπίσημες «αυτοκυρώσεις» αποτελούν επίσης ένα μείζον ζήτημα. Για παράδειγμα, οι τράπεζες έχουν κλείσει τις πιστωτικές γραμμές που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τις συμφωνίες χρηματοδότησης, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι ασφαλιστές διακόπτουν επίσης τις υπηρεσίες τους.

Αυτό δημιούργησε ένα άνοιγμα για το Ντουμπάι, το οποίο απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους ιδιώτες και οντότητες — εντείνοντας τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει ήδη η Ελβετία ως νευραλγικό κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων.

Διαβάστε επίσης – Το παιχνίδι των ΗΑΕ με τον ΟΠΕΚ+ και τη Ρωσία

Μετακόμιση Εταιρειών

Στελέχη της ρωσικής κρατικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Rosneft PJSC πέταξαν τον περασμένο μήνα στο Ντουμπάι για να διερευνήσουν την ιδέα μιας εμπορικής επιχείρησης. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloombeg, η Gazprom Neft PJSC, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, προσπαθεί επίσης να επεκτείνει την παρουσία της στην πόλη.

Η Litasco SA, ο κλάδος πωλήσεων και εμπορίας του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Lukoil PJSC, θέλει να μεταφέρει μέρος του ρωσικού εμπορικού και επιχειρησιακού προσωπικού στο Ντουμπάι από τη Γενεύη, προσδοκώντας να γίνει ο νέος κεντρικός κόμβος της εταιρείας και να επεκταθεί ήδη σε μικρό αριθμό εμπόρων εκεί.

Η Lukoil είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας.

Ένας άλλος ισχυρός της Γενεύης – η Solaris Commodities, έμπορος ρωσικών σιτηρών, άνοιξε γραφείο στο Ντουμπάι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές .

Ενώ οι κυρώσεις δεν περιλαμβάνουν γεωργικά προϊόντα, ο trader δυσκολεύτηκε να αποκτήσει πρόσβαση στη χρηματοδότηση καθώς οι ελβετικές τράπεζες αποφεύγουν τα ρωσικά εμπορεύματα — είτε επιβάλλονται κυρώσεις είτε όχι, είπε η πηγή .

Η στρατηγική του Ντουμπάι

Τα ΗΑΕ έχουν προσελκύσει πλούσιους Ρώσους και τα χρήματά τους από την εισβολή στην Ουκρανία και τώρα ακολουθούν κρατικές επιχειρήσεις και ιδιωτικές εταιρείες εμπορευμάτων.

Οι τράπεζες των Εμιράτων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια βασικός πυλώνας στη χρηματοδότηση του εμπορίου εμπορευμάτων.

Η πληθώρα των ζωνών ελεύθερων συναλλαγών του Ντουμπάι, η γειτνίασή του με τους παραγωγούς ενέργειας της Μέσης Ανατολής και η χαμηλή φορολογία έχουν ήδη αποδειχθεί δελεαστικές, ακόμα κι αν η πόλη έχει ακόμα δρόμο να καλύψει ώστε να φτάσει τα παγκόσμια κέντρα όπως η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, η Γενεύη και το Στάμφορντ. Πέρυσι, το Dubai Multi Commodities Centre φιλοξένησε μια εκδήλωση με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Μόσχας με στόχο να προσελκύσει ρωσικές επιχειρήσεις να ιδρύσουν εταιρείες εκεί.

«Το Ντουμπάι έχει αναδειχθεί ως πραγματικός παγκόσμιος κόμβος εμπορευμάτων», δήλωσε η Najla Al Qassimi, η διευθύντρια παγκόσμιων υποθέσεων στο Ντουμπάι στο think tank B’huth, η οποία είχε έδρα στο παρελθόν στη Γενεύη. «Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, μεταφορές και υπηρεσίες για την υποστήριξη αυτών των εταιρειών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές