Στην αδιάλειπτη και συνεχή παρακολούθηση όλων των χρεώσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα που εφαρμόζουν οι προμηθευτές ενέργειας και στους 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ΡΑΕ έχει ζητήσει από όλους τους παρόχους να της αποστείλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου όλα τα τιμολόγια των πελατών τους από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και σήμερα. Σκοπός είναι η αναλυτική έρευνα τους και παρακολούθηση τους στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός εργαλείου εποπτείας της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα πρότυπα της χονδρεμπορικής.

Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ: Έκκληση στη ΡΑΕ για επανεξέταση της απόφασης για το WACC

Ο Ρυθμιστής θα ελέγξει για το προαναφερόμενο 10μηνο τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, την επιχορήγηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ακόμη και τις χρεώσεις των δημοτικών τελών στους καταναλωτές. Τα στοιχεία που θα ζητήσει και στη συνέχεια από τους προμηθευτές θα αφορούν και το διάστημα από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή του target model στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης: ΡΑΕ: Δύο νέες και ασύμμετρες απειλές για μπλακ άουτ στο ρεύμα

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, η ΡΑΕ την περασμένη Παρασκευή απέστειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσθετα στοιχεία που αφορούν ζητήματα τιμολόγησης από τους καθετοποιημένους ενεργειακούς ομίλους.

Καταγγελίες καταναλωτών

Στο πλαίσιο επίσης της λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμα MyRae, όπου οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα και παράπονα έναντι των παρόχων, ο πρόεδρος της Αρχής έκανε γνωστό πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 8.000 παράπονα πελατών εταιρειών.

Σύμφωνα με τον ίδιο το 87% των παραπόνων αφορά την ηλεκτρική ενέργεια εκ ετων οποίων σχεδόν οι μισές έχουν να κάνουν με ζητήματα λογαριασμών. Το 74% των πελατών έλαβαν από τους προμηθευτές απαντήσεις σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Ο κ. Δαγούμας επιδίωξε να διαβεβαιώσει για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών κάνοντας γνωστό πως η ΡΑΕ έχει σε εξέλιξη πάνω από 30 ακροάσεις προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για ζητήματα παραβίασης της νομοθεσίας.

Για το «πλαφόν»

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ρωτήθηκε και για την εφαρμογή του νέου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου κατόπιν σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως οι διατάξεις εκτός από την επιβολή ανώτατων ποσών αποζημίωσης στους ηλεκτροπαραγωγούς προβλέπουν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για 12 μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχιστούν και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος από το ΤΕΜ.

Ο κ. Δαγούμας σχετικά με το νέο τρόπο τιμολόγησης των τελικών καταναλωτών και την αναστολή της ρήτρας, είπε πως εισηγήθηκε τη δημιουργία μίας πλατφόρμας η οποία θα περιλαμβάνει τη μεταβολή της τιμής του φυσικού αερίου TTF και με βάση αυτή οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο η πολιτική ηγεσία επέλεξε άλλον τρόπο αυτό που προβλέπει την αναγγελία των χρεώσεων δύο μήνες πριν την εφαρμογή τους.

Ο ίδιος ρωτήθηκε για το αν θα επιτευχθεί η μείωση των τιμών της κιλοβατώρας. Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα με δεδομένο το ό,τι το 50% του ενεργειακού μίγματος για την ηλεκτροπαραγωγή είναι φυσικό αέριο και εισαγωγές, η κυβέρνηση δεν είναι εύκολο να μειώσει το κόστος για αυτό το σκέλος ποου επηρεάζει τις τιμές.

Το WACC του ΑΔΜΗΕ

Κατηγορηματικός ως προς την ορθότητα της απόφασης που εξέδωσε η ΡΑΕ για το WACC της περίοδου 2022-2025 του ΑΔΜΗΕ ήταν ο πρόεδρος Αθανάσιος Δαγούμας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση για 6,1% περιλαμβάνει τη μείωση της φορολόγησης από το 29% στο 22% των εταιρειών, το μέσος κόστος δανεισμού που είναι 2,8%, ενώ ενέκρινε λειτουργικές δαπάνες για 800 προσλήψεις έναντι επιπλέον 1.400 που ζητούσε ο ΑΔΜΗΕ. Ο ίδιος επισήμανε ότι «η ΡΑΕ προστατεύει το δημόσιο συμφέρον», ενώ σχολιάζοντας τα όσα υποστηρίζει ο Διαχειριστής για μη δυνατότητα υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, είπε πως «δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, αρκεί κάποιος να θέλει να δουλέψει…». Ο ίδιος επικαλέστηκε στοιχεία και για τα WACC αντίστοιχων Ευρωπαίων Διαχειριστών στις χώρες της Ισπανίας (5,6%), της Ιταλίας (5%) και της Πορτογαλίας (4,6%).

Πάντως ο πρόεδρος της ΡΑΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της απόφασης, αν ο ΑΔΜΗΕ προσκομίσει στοιχεία υψηλότερου κόστους, όπως για το δανεισμό.

Η πιστοποίηση των ΕΔΑ

Τη διαφωνία του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΡΑΕ και με τον χειρισμό της κυβέρνησης στο θέμα της πιστοποίησης των Εταιρειών Διανομής Αερίου, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που ακολουθεί ο Ρυθμιστής για την εξαγορά της μητρικής τους ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas.

Όπως είπε η πολιτική ηγεσία με τις τροπολογίες που κατέθεσε επί της ουσίας αλλάζει το μοντέλο που ακολουθεί ως προς τον έλεγχο της ανεξαρτησίας των εταιρειών διανομής φυσικού αερίου. Εισάγει το μοντέλο του νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού, ενώ μέχρι τώρα είχε υιοθετήσει του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού.

«Η ΡΑΕ έκανε τη δουλειά της και προχώρησε στη διαδικασία της πιστοποίησης με βάση τα όσα προέβλεπε η νομοθεσία. Η πολιτική ηγεσία έρχεται και με τις τροπολογίες καταργεί τις αποφάσεις μας καθώς καθιερώνει άλλο μοντέλο», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας επιπλέον γνωστό πως θα θέσει ερώτημα στην Ευρ. Επιτροπή για το αν είναι σύνομο να καταργηθούν οι αποφάσεις που έχει εκδώσει.

Ο ίδιος σχολίασε πάντως το γεγονός πως ο νέος ιδιοκτήτης της ΔΕΠΑ Υποδομών δεν έχει υποβάλλει μέχρι στιγμής οργανόγραμμα για τον όμιλο, όπως όριζε η νομοθεσία.

Η απάντηση του ΥΠΕΝ

Σχετικά με την πιστοποίηση των ΕΔΑ, το απόγευμα της Παρασκευής το ΥΠΕΝ εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποίαν σημειώνεται:

·         Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία 2009/73/ΕΚ που προβλέπει νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό για τη δραστηριότητα της διανομής φυσικού αερίου και συνεπώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

·         Ως εκ τούτου η κατάργηση των αποφάσεων της ΡΑΕ που αφορούν στην πιστοποίηση των εταιρειών διανομής αερίου δεν συνιστά παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Αρχής την όποια σέβεται το ΥΠΕΝ και ουδόλως αμφισβητεί, αλλά επακόλουθο της εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης