Αποκλιμάκωση της ανεργίας στα επίπεδα του Απριλίου 20210, στήριξη ανέργων και εργαζομένων με τη χορήγηση 10 δισ. ευρώ την περίοδο της πανδημίας και 2,8% δισ. για την ένταξη 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022.

Η εικόνα της αγοράς εργασίας βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι το ποσοστό παραμένει – ακόμη – σε υψηλά επίπεδα.

Η μείωση της ανεργίας στο 12.5% τον Απρίλιο δείχνει ότι η αγορά «επανήλθε» από το σοκ της πανδημίας και ακολουθεί πτωτική τάση με τον ρυθμό που είχε πριν το 2020.

Διαβάστε επίσης – ΔΥΠΑ: Μείωση κατά 8,56% της εγγεγραμμένης ανεργίας τον Μάιο

Διαβάστε επίσης – Ανεργία και «φτώχεια στην εργασία»: Οι δύο… συμπληγάδες για τους νέους της χώρας

«Προεκλογικό κλίμα»

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης – σε καθαρά προεκλογικό κλίμα – παρουσίασε στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο τα στοιχεία από τα πεπραγμένα του υπουργείου του, σημειώνοντας ότι από τον Ιούλιο 2019, που ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τον Απρίλιο του 2022 η ανεργία μειώθηκε κατά 4,8 μονάδες (από 17,3% σε 12,5%).

«Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 12 ετών» σημείωσε ο υπουργός και αναφέρθηκε στα ποσά που έχουν δαπανηθεί για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας, άλλα και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δημιουργία θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) – παρά την πανδημία -, έχει τριπλασιαστεί καθώς δημιουργούνται 31.661 θέσεις εργασίας τον χρόνο έναντι 10.627 την τετραετία διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στα μέτρα που ελήφθησαν για την στήριξη των ανέργων που αναζητούν εργασία, αναφέρονται τα εξής: τα νέα ψηφιακά εργαλεία, η ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, το ψηφιακό μητρώο και το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης. Το επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, το οποίο φθάνει στο 50% του επιδόματος ανεργίας για το υπολειπόμενο διάστημα επιδότησης., Η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ. Χορήγηση μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Και διοργάνωση έξι «Ημερών Καριέρας» από τη ΔΥΠΑ, με τη συμμετοχή 289 επιχειρήσεων που προσέφεραν περισσότερες από 10.100 θέσεις.

Το Ινστιτούτο Εργασίας

Η αγορά εργασίας, στην ποσοτική της διάσταση, εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης σε βασικά μεγέθη της μετά από το σοκ που προκάλεσε η πανδημία, τονίζει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση το 2022.

Το 2021 – σημειώνει – η απασχόληση αυξήθηκε και το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να μειώνεται με τον ρυθμό που είχε πριν το 2020. Θετικό στοιχείο αποτελεί επίσης η σχετική υποχώρηση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης όσον αφορά τις νέες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο η έκθεση υπογραμμίζει ότι η αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας και του ποσοστού του αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού, είναι εξαιρετικά αργή και επιδεινώνει το βιοτικό επίπεδο και την ψυχολογία των ανέργων, κυρίως των μακροχρόνια ανέργων.

«Η ενίσχυση των πολιτικών άμεσης και έμμεσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης κρίνεται επιβεβλημένη, ειδικότερα όταν η αγορά εργασίας αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από το τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον», καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες