Η Γενεύη παραμένει “hotspot” για διεθνή κατασκοπεία και ο αριθμός των Ρώσων πρακτόρων που δραστηριοποιούνται εκεί θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από τις «μερικές δεκάδες» που υπάρχουν σήμερα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε η Ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (FIS).

«Πρόσφατα, διάφορα ευρωπαϊκά κράτη απέλασαν Ρώσους αξιωματικούς που ανήκαν στις μυστικές υπηρεσίες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τις ρωσικές υπηρεσίες να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους σε κράτη, όπως η Ελβετία, που δεν έχουν προχωρήσει σε απελάσεις, ανέφερεται στην έκθεση.

Διαβάστε επίσης: Ελβετία: Ράβδοι χρυσού εισήχθησαν από τη Ρωσία μέσω Βρετανίας

Οι εντάσεις μεταξύ της παραδοσιακά ουδέτερης Ελβετίας και της Ρωσίας έχουν υποχωρήσει μετά την απόφαση της Βέρνης τον Φεβρουάριο να υιοθετήσει πλήρως τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ελβετίας Ιγνάσιο Κάσις δήλωσε τον Μάιο ότι η απόφαση να υιοθετήσει τις εν λόγω κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν σημαίνει ότι έχει χάσει την αξιοπιστία της ως κέντρο διπλωματίας, αλλά μάλλον δείχνει «ποιες αξίες υποστηρίζουμε και πού θέλουμε να τραβήξουμε τη γραμμή».

Διαβάστε επίσης: Ελβετία: Ιστορική στροφή από την ουδετερότητα – Υιοθετεί τις κυρώσεις της Δύσης

Πέρα από την έκθεση σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Κριστιάν Ντεσέι, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη Μόσχα από το 2000 έως το 2004 ως Ελβετός διπλωμάτης και ανέλαβε τη διεύθυνση της  τον FIS Νοέμβριο, επανέλαβε τις ανησυχίες. «Η Γενεύη παραμένει η καρδιά των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στην Ελβετία και γνωρίζουμε ότι αρκετές δεκάδες αξιωματικοί δραστηριοποιούνται εκεί στις διπλωματικές και προξενικές αποστολές της Ρωσίας» είπε χαρακτηριστικά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους