Στην υιοθέτηση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας θα προχωρήσει η Ελβετία, «παγώνοντας» τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων που εμπλέκονται στη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας.

Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της χώρας, σε μία ηχηρή απόκλιση από την πάγια στάση ουδετερότητας.

«Λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση στις 28 Φεβρουαρίου να εγκρίνει τα πακέτα κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στις 23 και 25 Φεβρουαρίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Κυρώσεις

Η Ελβετία ενέκρινε επίσης οικονομικές κυρώσεις κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με άμεση ισχύ, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters.

«Η Ελβετία επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία και τον λαό της. Θα παραδώσει προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Πολωνία», ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ανανεώνοντας παράλληλα την προσφορά της να μεσολαβήσει στη διαμάχη.

Ο Ελβετός πρόεδρος Ινιάτσιο Κασίς είχε δηλώσει την Κυριακή ότι ήταν «πολύ πιθανό» η Ελβετία να ακολουθήσει τη γραμμή της ΕΕ.

Δύσκολη ισορροπία

Η Ελβετία είχε προσπαθήσει να ισορροπήσει ανάμεσα στην επίδειξη αλληλεγγύης προς τη Δύση ως προς αυτό που χαρακτηρίζει ηχηρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Μόσχα, και τη διατήρηση της παραδοσιακής της ουδετερότητας από την άλλη, που το πιο πιθανό θα ήταν να της προσδώσει ρόλο διαμεσολαβητή.

Ωστόσο, αντιμετώπισε αυξανόμενη πίεση να συνταχθεί ξεκάθαρα με τη Δύση ενάντια στη Μόσχα και να υιοθετήσει τις κυρώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή