Πάνω από το 78% εκτιμάται πως θα εκτοξευτεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Πάντως, οι διεθνείς αναλυτές και οικονομολόγοι βλέπουν μικρή υποχώρηση κάτω από το όριο του 70% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια παρά τις παραινέσεις Ερντογάν

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο για την ώρα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, με τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται λόγω της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της αποδυνάμωσης του εθνικού νομίσματος.

Διαβάστε επίσης: Τα ψέματα Ερντογάν για τον πληθωρισμό 

Συγκεκριμένα, ο εκτιμώμενος μέσος όρος είναι πως ο πληθωρισμός θα ανέβει στο 78,35% τον Ιούνιο, καθώς οι προβλέψεις κυμάνθηκαν μεταξύ του 72,30% και του 81,80%.

Διαβάστε επίσης: Η φιλόδοξη ατζέντα Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ 

Πρόκειται για μακράν το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει δημοσκόπηση του Reuters για την Τουρκία, από το Σεπτέμβριο του 1998, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα σκαρφάλωσε στο 80,4%.

Στα ύψη όλη τη χρονιά!

Μέχρι τα τέλη της χρονιάς ο εκτιμώμενος μέσος όρος κυμαίνεται στο 69,50%, καθώς κάποιοι αναλυτές βλέπουν σημαντική υποχώρηση μέχρι το 60,33% και άλλοι αντιθέτως βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση έως το ιλιγγιώδες 120%!

Ανάμεσα στους πιο απαισιόδοξους είναι η Citi που θεωρεί ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος πάνω από το 80% σε ετήσια βάση τουλάχιστον μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Θυμίζουμε πως ο πληθωρισμός βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία από το περασμένο φθινόπωρο, με φόντο τις σταδιακές περικοπές των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα (συνολικά κατά 500 μονάδες βάσης στο 14%). Όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Η λίρα μετρά απώλειες ύψους 24% έναντι του δολαρίου από τις αρχές της χρονιάς, που προστίθενται στην πτώση κατά 44% που κατέγραψε πέρυσι.

Η ίδια η κυβέρνηση επιμένει πως οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν χάρη και στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει. Μάλιστα μόλις χθες ο Ερντογάν σχολίασε πως «βλέπει» τον πληθωρισμό να πέφτει σε ανεκτά επίπεδα μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο-Μάρτιο. Αναλόγως και η κεντρική τράπεζα προβλέπει υποχώρηση του δείκτη στο 42,8% μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Όμως, αναλυτές, διεθνείς αλλά και Τούρκοι, δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή.

Είναι χαρακτηριστικό πως οικονομολόγοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης επιμένουν πως ο πραγματικός πληθωρισμός είναι πολύ μεγαλύτερος από τα νούμερα που ανακοινώνονται και ουσιαστικά κατηγορούν τις αρχές πως «μαγειρεύουν» τα στοιχεία.

Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν από την εθνική στατιστική υπηρεσία, στις 4 Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη