Για τις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή μετάβαση στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά, μίλησε στο OT FORUM 2 η βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η ψηφιακή μετάβαση αλλάζει το σύνολο των εργασιακών σχέσεων και, κατά συνέπεια, το μοντέλο με το οποίο πρέπει να δούμε την συνδικαλιστική δράση και οργάνωση, υπογραμμίζοντας όμως πως το προς τα πού αλλάζουν οι εργασικές σχέσεις «απαντιέται από την πολιτική και όχι από την τεχνολογία».

Διαβάστε επίσης: ΟΤ FORUM 2 – Πατεράκης: Μέχρι τέλος του καλοκαιριού 15 χιλ. νοικοκυριά στο δίκτυο οπτικής ίνας της ΔΕΗ

«Αν δηλαδή η Πολιτεία», εξήγησε η Έφη Αχτσιόγλου, «η στρατηγική που υλοποιούμε ως κράτος, λαμβάνει υπόψη της αυτές τις αλλαγές».

«Λειτούργησε εις βάρος του εργαζόμενου η τηλεργασία»

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την τηλεργασία, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σημείωσε πως «ήταν μία αναγκαιότητα, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, που θα εργόταν όμως, ούτως ή άλλως», όπως είπε, τόνισε ότι «μεταφράστηκε σε δυσμενή εργασία, μεγαλύτερο κόστος για τον εργαζόμενο, στην κατανάλωση ρεύματος κ.λπ, αλλά και σε περαιτέρω εμπλοκή μεταξύ της προσωπικής και της εργασιακής ζωής».

Και προσέθεσε: «Επειδή δεν είχαμε προλάβει συνολικά ως πολιτικό σύστημα να εφαρμόσουμε ένα σύστημα ελέγχου του χρόνου εργασίας, έναν επιμερισμό του κόστους της τηλεργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, ενδεχομένως με μία επιδότηση του εργαζόμενου και μία σειρά άλλων μέτρων, αυτό που έλειπε ήταν να προσαρμοστεί το εργατικό δίκαιο σε αυτή τη νέα κατάσταση πραγμάτων».

Και σε αυτό το σημείο, η κυρία Αχτσιόγλου εντόπισε τη διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ: «Εμείς είχαμε καταθέσει εξαρχής αυτές τις προτάσεις, ενώ η ΝΔ είχε έναν δισταγμό. Τελικά, μετά από πολύ καιρό κατέθεσε ένα πλαίσιο – επαρκές ως ένα βαθμό, αλλά όχι πλήρες».

«Τετραήμερη εργασία – «Θετικό μέτρο, αλλά…»

Η Έφη Αχτσιόγλου τάχθηκε υπέρ της μείωσης του χρόνου εργασίας, χωρίς όμως μείωση του μισθού.

«Σε αντίθεση με αυτό που κάνει ο κ. Χατζηδάκης, θεωρώ πως είναι μια αναγκαιότητα θετική και ένα πρόταγμα, στο οποίο μας οδηγεί η ψηφιακή μετάβαση», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως και σε αυτή την περίπτωση σημασία έχουν οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται, ενώ προσέθεσε πως είναι «αναγκαία η μείωση του χρόνου εργασίας και για τη μείωση της ψηφιακής ανεργίας».

Επιπλέον, τόνισε πως η μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση μισθού, θα απαντήσει και στην αγωνία ότι ο κόσμος θα μείνει εκτός εργασιακού περιβάλλοντος, λόγω αντικατάστασης των εργατικών χεριών από τις ψηφιακές τεχνολογίες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα εφαρμόσει 35ωρο»

Στην ερώτηση του OT FORUM, για τις ανατροπές που θα έφερνε στην εργασία μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην υπουργός Εργασίας του κόμματος, αφού αναφέρθηκε στα βήματα που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και, συγκεκριμένα, «την οριοθέτηση των απολύσεων και τον έλεγχο του χρόνου εργασίας», μίλησε για το σημερινό πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο και θα εφαρμόσει εάν κερδίσει τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2 – Μπακογιάννης: Το 2023 θα είναι έτοιμος ο Μεγάλος Περίπατος 

Στο πρόγραμμά μας, υπάρχουν δύο αιχμές», δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου και προσέθεσε:

«Πρώτον, την εφαρμογή πιλοτικά 35ωρου, με τη μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση μισθού, ενώ αρχικά θα υπάρξει επιδότηση των επιχειρήσεων, με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, που θα το εφαρμόσουν.

»Το δεύτερο είναι η αντιμετώπιση των επισφαλών θέσεων εργασίας».

Η Έφη Αχτσιόγλου, μάλιστα, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους που εργάζονται για ψηφιακές πλατφόρμες, τονίζοντας πως «ο κ. Χατζηδάκης τους είπε αυτοαπασχολούμενους, ενώ η Ισπανία τους όρισε ως μισθωτούς» και λέγοντας πως είναι «ψευδέστατος» ο χαρακτηρισμός «αυτοαπασχολούμενοι».

Κατέληξε δε, πως σημαντική συνιστώσα είναι οι αξιοπρεπείς αποδοχές, σε συνδυασμό με τα άλλα δύο, ενώ σημείωσε πως αν δεν έχουμε ένα τέτοιο συνολικό πλαίσιο, η ζημιά είναι συνολική, όχι μόνο για τον εργαζόμενο, και έφερε ως παράδειγμα τον τομέα του τουρισμού, όπου υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας, ακριβώς επειδή λείπει αυτό το πλαίσιο.

«Θετικό μέτρο η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Να υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήταν μία ιδέα που υπήρχε από παλαιά, ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εφαρμόσει ένα σύστημα δήλωσης υπερωριών – «τότε, είχαν δηλωθεί ένα εκατ. ώρες», όπως σημείωσε, προσθέτοντας πως «η ΝΔ το κατήργησε αμέσως και μετά επανήλθε με την ψηφιακή κάρτα εργασίας».

«Θα υπάρχουν έλεγχοι;», ρώτησε χαρακτηριστικά η κυρία Αχτσιόγλου, σημειώνοντας πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας «ως βήμα, δεν είναι αρνητικό», αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε ελεγκτικός μηχανισμός.

«Τοξικό κλίμα δημιουργεί η ΝΔ»

Η Έφη Αχτσιόγλου κλήθηκε να απαντήσει και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα στο OT FORUM, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία τοξικού κλίματος στην πολιτική ζωή.

«Να ακούμε για τοξικό κλίμα από ανθρώπους που έκαναν αντιπολίτευση με περικεφαλαίες και έλεγαν ότι ‘αντάλλαξαν το Μακεδονικό με τις συντάξεις’, είναι αστείο», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσέθεσε: «Εμείς καταθέσαμε θεσμικά αίτημα για εκλογές από το Δεκέμβριο. Ο κ. Μητσοτάκης να αφήσει την παραφιλολογία, που δικαίως προκαλείται στα δημοσιογραφικά γραφεία, και να ορίσει ημερομηνία εκλογών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM