Η Αθήνα και οι άλλες ελληνικές πόλεις έχουν τη δυνατότητα να πάνε μπροστά τόνισε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, η οποία ετοιμάζεται να περάσει τις πύλες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προχωρώντας σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με άντληση κεφαλαίων έως 98 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Δ. Ανδριόπουλος (Dimand): Δεν κυνηγάμε τζίρο αλλά κέρδη
Αναφερόμενος στον χώρο του παλαιού Χ.Α. όπου πραγματοποιείται το OT FORUM 2, ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε πως έρχονται μνήμες από την ίδρυση της εταιρείας, πριν από 20 χρόνια. «Αυτά τα συνέδρια κινητοποιούν το διάλογο, τις ιδέες και στο τέλος τα έργα», σημείωσε.
Διαβάστε επίσης: Ανδριόπουλος: Την Τετάρτη η Dimand μπαίνει στο ΧΑ
Η μόνιμη κατοικία «λύση» στο κέντρο της Αθήνας
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τους κινδύνους για το κέντρο της Αθήνας, τονίζοντας πως αυτοί που σκέφτονται τη μόνιμη κατοικία στο κέντρο της πόλης είναι και η επιτυχία για τη λύση του ζητήματος. «Αποτελεί μεγάλο στοίχημα να έρθει η μόνιμη κατοικία στην πόλη, έτσι θα προστατευθεί το περιβάλλον και θα υπάρχει μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας».
«Αυτές οι πόλεις που εκτόπισαν τον μόνιμο κάτοικο για χάρη του ξενοδοχείου και του Airbnb, όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, αντιμετώπισαν πρόβλημα, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να το προλάβουμε», πρόσθεσε.
Οι «πράσινες» πρωτιές
Ερωτηθείς για το αν τα «πράσινα κτίρια» μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον, ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε πως το 2008 ως εταιρεία πήραν την απόφαση να χτίζονται τα νέα κτίρια με πράσινα πιστοποιητικά Leed. «Ο κλάδος έχει την ευθύνη να προχωρήσει το μοντέλο του πράσινου κτιρίου. Φτιάξαμε το πρώτο πράσινο κτίριο στην Παιανία, το πρώτο πράσινο πάρκινγκ στα κτίρια του Παπαστράτου στον Πειραιά, το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Αυτές οι πρωτιές είναι σημαντικές, γιατί δίνεις το παράδειγμα και ακολουθούν και οι άλλοι».
Πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε το Ελληνικό
Μιλώντας για το project του Ελληνικού, ο επικεφαλής της Dimand σημείωσε πως παντού αυτά τα έργα αργούν «δεν με ξενίζει, το έργο θα αναπτύσσεται για τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν μπορεί να γίνονται τέτοιας κλίμακας έργα σε 2 – 5 ή 10 χρόνια».
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την αστική ανάπλαση στο Αμβούργο (HafenCity), που είναι 1.600 στρέματα, ξεκίνησε το 1997 και σήμερα έχει ολοκληρωθεί κατά 70%, θέλοντας ακόμη μια πενταετία για να τελειώσει.
«Είναι επιθυμία όλων να πετύχει το Ελληνικό. Πρέπει να πετύχει για λόγους εθνικούς και πρέπει όλοι να το υποστηρίξουμε».
Ο ίδιος εκτίμησε πως μετά το 2027 η κοινωνία και η επιχειρηματική κοινότητα θα ανακουφιστεί, βλέποντάς το να υλοποιείται.
Υλοποιούμε 23 έργα
Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε πως υλοποιούνται 23 έργα. «Η στρατηγική μας κατεύθυνση από το 2015 δεν είναι απλά να κάνουμε έργα, αλλά να πραγματοποιούμε αστικές αναπλάσεις, γιατί πετυχαίνεις να αλλάζεις τη γειτονιά και τελικά να έχεις ένα πολαπλασιαστή στην περιοχή όπου έφτιαξες ένα έργο. Όπως το Φιξ στη Θεσσαλονίκη, ο Παπαστράτος και ο Πύργος στον Πειραιά και ο Βοτανικός όπου αναμένονται να ξεκινήσουν τα έργα.
Αναφερόμενος στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αστικών αναπλάσεων δήλωσε πως διατηρώντας ένα παλιό κέλυφος δεν αυξάνεις τον όγκο εις βάρος του ελέυθερου χώρου. Με το έργο στον Πύργο του Πειραιά δεν προσθέτεις εκπομπές, εκεί ήταν ο σκελετός από το 1971, τόνισε. Ο ενσωματωμένος άνθρακας έμεινε εκεί και τώρα γίνεται κάτι πιο φιλικό για την πόλη.
Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες. Πρέπει να έχεις όραμα, όρεξη και εξειδικευμένη ομάδα. Στόχος μας είναι να αλλάζουμε το κέντρο της γειτονιάς. Δεν είναι μόνο η Αθήνα, είναι η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Πάτρα. Σκεφτόμαστε το αποτύπωμα που θα αφήσει το έργο μας και σκεφτόμαστε πώς θα επηρεάσουμε θετικά την πόλη.
«Συνυπάρχουμε όλοι»
Ερωτηθείς για τις αστικές αναπλάσεις και το πώς αλλάζουν τις πόλεις και την αξία της γης, σχολίασε πως είναι ένα μεγάλο debate, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα έργα ανεβάζουν τις τιμές. «Για παράδειγμα ο Άγιος Διονύσιος, δεν πήγαμε εκεί το 2015 για να διώξουμε τα μηχανουργεία. Πήγαμε εκεί και συνυπάρχουμε. Φτάξαμε γραφεία, κατοικίες, gallery, εστιατόρια και γενικές εγκαταστάσεις. Όλοι εμείς πληρώσαμε τον μεγαλύτερο κόμβο μέσων σταθερής τροχιάς, είναι καινούργιο μέρος για να ζήσεις, να δουλέψεις και να διασκεδάσεις. Εκεί όπου είναι μόνο γραφεία το μέρος νεκρώνει μετά τις 18:00».
Να υπάρξει ισορροπία μεταξύ Πειραιά, Ραφήνας, Λαυρίου
Σε ερώτηση για το αν η ανάπτυξη σε Λαύριο και Ραφήνα μπορεί να αλλάξει και τον Πειραιά, ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, ανέφερε πως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στο Λαύριο. «Πρέπει να πάει η Αττική οδός και ο Προαστιακός. Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα είναι σε 20 χρόνια ο Πειραιάς. Πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των τριών λιμανιών του Λεκανοπεδίου», πρόσθεσε.
Μεγάλες παρεμβάσεις μόνο με συναίνεση
Αναφορικά με τη συνεργασία δημοσίου – ιδιωτών, σχολίασε πως ήταν ένα πρόβλημα. «Καταλάβαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς συναίνεση. Εμείς καταφέραμε να συνεργαστούμε με πάρα πολλούς δημάρχους και περιφερειάρχες και αυτό αλλάζει τη ζωή των δημοτών. Πρέπει να φύγει ο φόβος από τη μέση, αλλά να υπάρχει και διαφάνεια».
Μιλώντας για τον Πύργο του Πειραιά και το ΜΙΝΙΟΝ και για το γιατί άργησε τόσα χρόνια η ανάπτυξη των κτιρίων, o κ. Ανδριόπουλος επεσήμανε πως υπήρχαν αστικοί μύθοι, ότι γέρνει, πέφτει κλπ. «Δεν πήραμε την Πίζα, τον Πύργο πήραμε. Οι πολιτικές των 80’s και 90’s δεν βοήθησαν. Βρέθηκε ένας δήμαρχος με ονοματεπώνυμο, ο Γιάννης Μώραλης και η ομάδα του και βλέπουμε όλα τα πλεονεκτήματα». Για το ΜΙΝΙΟΝ, δήλωσε πως δεν βοήθησαν οι συγκυρίες.
Τέλος, για το 5G και το ΙοΤ στα οικιστικά project, ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε πως «θα βοηθήσει του developers να έχουν το λεγόμενο “γραφειόσπιτο”. Θέλω καλό δίκτυο, αξιοπιστία και ασφάλεια. Βοηθά τους επαγγελματίες του χώρου. Να έχουμε αρχιτέκτονες στο Σαν Φρανσίσκο, στη Θεσσαλονίκη ή στα Κύθηρα και σε πραγματικό χρόνο να υλοποιούμε ένα έργο στον Πειραιά για παράδειγμα. Όλα να γίνονται ηλεκτρονικά».
Latest News
Δέκα μάνατζερ και τραπεζίτες δείχνουν το νέο παραγωγικό μοντέλο - Οι προτάσεις στο OT FORUM
Την ανάγκη για αλλαγή σελίδας στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας υπογράμμισαν επιχειρηματίες και τραπεζίτες από το OT FORUΜ
Εντός Δεκεμβρίου η άδεια αποθήκευσης CO2 για τον Πρίνο – Οι ευκαιρίες για βιομηχανία και ναυτιλία
Επιδοτήσεις ύψους μισού δισ. ευρώ για δέσμευση 3,4 εκατ. τόνων CO2 έχει εξασφαλίσει η ελληνική βιομηχανία
OT FORUM: Η παραγωγικότητα «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας – Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις
Η ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανέβει επίπεδο η ελληνική οικονομία υπογραμμίστηκε από κορυφαίους ομιλητές στο πλαίσιο του OT FORUM
ΟΤ FORUM: Η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση κλειδί για την ανάπτυξη
Τι είπαν στο 4o ΟΤ FORUM ο Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος (OTS), ο Δημήτρης Καπέλλος (Globalsat Energis) και ο Διονύσιος Ανάργυρος (Greenvolt Next)
Πώς θα αντιμετωπίσει τουρισμό και Airbnb ο Δούκας στην Αθήνα - Τι είπε στο ΟΤ FORUM
Ο κ. Δούκας είπε ότι σύμφωνα με τη μελέτη φέρουσας ικανότητας, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, δεν υπάρχει γενικευμένος υπερτουρισμός στην Αθήνα
OT FORUM: Τι χρειάζεται η ελληνική βιομηχανία – Οι προτάσεις των επιχειρηματιών
Για τη βιομηχανία μίλησαν στο ΟΤ FORUM ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς
Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα υπό το πρίσμα BofA - Goldman Sachs
Αναλυτές των δύο κορυφαίων τραπεζών αναλύουν στο ΟΤ FORUM το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας
Αλέξης Τσίπρας: Δριμεία κριτική σε Μητσοτάκη για ΠτΔ και οικονομία – Τι είπε για Μέρκελ
«Ποταμός» ο Αλ. Τσίπρας στο 4ο OT FORUM - Μίλησε για όλους και για όλα - Εξαπέλυσε πυρά στον Κ. Μητσοτάκη και κατέρριψε τους μύθους που συνόδευσαν την κυβέρνησή του
ΟΤ FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Έπεσε η αυλαία
Ολοκληρώθηκε το 4ο ΟΤ FORUM, που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας