Από την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 έχει προγραμματιστεί η έναρξη ψεκασμών ελαιώνων για τον δάκο της ελιάς στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Το πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών για τον δάκο της ελιάς έτους 2022, πρόκειται να υλοποιηθεί στις εξής Δημοτικές και Toπικές Κοινότητες:

  • Τομέας 1: Μεσολόγγι, Άγιος Θωμάς
  • Τομέας 2: Αντίρριο, Άνω Βασιλική, Βασιλική, Γαβρολίμνη, Δάφνη, Καβρούζα, Μακύνεια, Μαμουλάδα, Μολύκρειο, Ξηροπήγαδο, Περιθώρι, Τρίκορφο
  • Τομέας 3: Άνω Κεράσοβο, Ζευγαράκι, Κάτω Κεράσοβο, Ματαράγκα, Παπαδάτες
  • Τομέας 4:  Άγιος Ανδρέας, Άκραι, Γαβαλού, Δαφνιάς, Κάτω Μακρινού, Καψοράχη, Μακρινού
  • Τομέας 5:  Άγιος Κωνσταντίνος, Αγρίνιο, Άγιος Νικόλαος, Αγία Βαρβάρα, Αγία Παρασκευή, Άγιο Βλάσιο, Αγαλιάνος, Αμπέλια, Δοκιμή, Καμαρούλα, Καστανούλα, Κερασέα, Σκουτεσιάδα, Σιτομένα, Σκούτερα, Κυπαρισσός, Πεντάκορφο, Ποταμούλα, Σαργιάδα, Σίδηρα, Χούνη, Ψηλοβράχος
  • Τομέας 6: Νέα Αβωράνη, Καινούργιο, Παναιτώλιο, Προσήλια
  • Τομέας 7: Αφράτο, Κυραβγένα, Νερομάνα, Παλαιοκαρυά, Παντάνασσα, Παράβολα, Μυρτιά
  • Τομέας 8: Ελαιόφυτο, Μεγάλη Χώρα, Νεάπολη, Σπολαϊτα
  • Τομέας 9: Καστράκι, Λεπενού, Ματσούκι, Στράτος

Σύμφωνα με την ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού έχουν δραστική ουσία:deltamethrin με χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή 7 ημέρες και spinosad με χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή 14 ημέρες.

Οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων τα κτήματα βρίσκονται στους ανωτέρω τομείς όπου θα γίνουν οι ψεκασμοί, παρακαλούνται να παρευρίσκονται στους ελαιώνες τους, ενώ τυχόν περιφραγμένοι ελαιώνες να ανοιχθούν προς διευκόλυνση του ψεκασμού.

Οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.

Επισημαίνεται στους βιοκαλλιεργητές ότι, σύμφωνα με την υποχρέωση τους από την ένταξη τους στο πρόγραμμα Βιοκαλλιέργειας, θα πρέπει να σημάνουν τα κτήματά τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στην παραπάνω αναφερόμενη ημερομηνία εφόσον οι καιρικέςσυνθήκες είναι ευνοϊκές για την πραγματοποίηση τους.

Σημειώνεται ότι ψεκασμοί πραγματοποιούνται όταν: η θερμοκρασία τις ώρες του ψεκασμού δεν υπερβαίνει τους 28ο C,η σχετική υγρασία είναι μεγαλύτερη από 25%, δεν αναμένεται βροχή κα ιδεν φυσάει άνεμος πάνω από πέντε μποφόρ.

Στην περίπτωση που επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες την συγκεκριμένη περίοδο το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας θα τροποποιηθεί με άλλη ημερομηνία έναρξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO